По повод поставени въпроси на граждани защо са премахнати два

...
По повод поставени въпроси на граждани защо са премахнати два
Коментари Харесай

Община Ловеч пояснява защо са премахнати два бора до Младежкия дом

По мотив сложени въпроси на жители за какво са отстранени два бора пред постройката на Младежкия дом, Община Ловеч разяснява.

В Общината на 21.11.2022 година е постъпил сигнал за съществуването на рискови дървета на адрес пл. „ Тодор Кирков “ №1 до входа на Младежкия дом. Комисия е направила инспекция е и установила следното:

„ Двете дървета от тип „ бял бор “ се намират на тревна повърхност наоколо до основите на постройката, на забележима възраст над 40 година, изсъхнали иглолиста, имат мощно накривен дънер, опиращ във фасадата и покривната структура, създаващи заплаха, заради което се постанова унищожаване. “

На съображение изложеното, на член 63, алинея 2 от Закон за устройство на територията и чл.14, алинея 2 от Наредба № 1 от 10.03.1993 година за озеленени площи и декоративна растителност, се разпорежда на „ ЕКО “ ЕАД Ловеч  да отстрани въпросните дървета. На 9 декември т.г. това е осъществено.

Припомняме, че през последните години има не един и два случая на ненадейно паднали остарели дървета – пред кафене „ Дървото “ във „ Вароша “, до катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “, до детска площадка и прочие. За благополучие случаите се разминаха без съществени вреди, с изключение на повреди на имущество.

Специалистите на Община Ловеч вършат периодически огледи на дърветата в парковете и алеите. Но от време на време, макар външния си тип, многогодишните дървета ненадейно падат.

В момента в Младежкия дом се прави капитален ремонт и възобновяване, ангажирани са доста служащи и техника. Предвид положенията на двата бора не е целесъобразно поемането на непотребни опасности и по тази причина те са отстранени.

Община Ловеч се ангажира с следващи дейности за озеленяване на региона с нови и подобаващи дървесни типове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР