По повод постъпили сигнали за уволнени в срок на изпитване

...
По повод постъпили сигнали за уволнени в срок на изпитване
Коментари Харесай

Служителите не ползват специална закрила при уволнение по време на изпитателния си срок

По мотив постъпили сигнали за уволнени в период на изпитване служащи и чиновници, които подлежат на специфична протекция по Кодекса на труда, от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ припомнят, че в този случай те не се употребяват от нея.

В рамките на периода на изпитване трудовото правно отношение може да бъде прекъснато когато и да е без предупреждение и без обезщетение , с изключение на за необработен заплатен годишен отпуск, което се изплаща от работодателя.

Страната, прекратила контракта, не е длъжна да се стимулира . Работникът или служителят може да оспори законността на уволнението си пред работодателя или съда. Инспекцията по труда няма пълномощия да се произнася дали обещано преустановяване на трудовото правно отношение е законосъобразно.

Следва да се има поради, че клаузата за период на изпитване е използвана във връзка с всички типове трудови контракти – както срочни, по този начин и безсрочни. Той може да бъде за интервал до 6 месеца, а за срочни контракти, по-кратки от една година – до 1 месец. Срокът на изпитване може да бъде уречен в интерес на една от двете страни в трудовото правно отношение и в този случай единствено тя може да се възползва от опцията да го приключи без предупреждение.

Ако не е посочено в коя изгода е уговорена опцията за изпитване, правното отношение може да бъде прекъснато от всяка от страните. Независимо коя от тях е прекратила контракта, работодателят е задължен за изплати компенсацията за необработен заплатен годишен отпуск. Срокът на изпитване стопира да тече за интервала, в който работещите са употребили законоустановен отпуск.

Работниците и чиновниците, за които е планувана специфична протекция при уволняване , и основанията за преустановяване на трудов контракт, при които те могат да се възползват от нея, са разказани изчерпателно в член 333 от Кодекса на труда (КТ). Според наредбите работодателят е задължен да получи авансово позволение от Инспекцията по труда за уволняване на служащи и чиновници, подлежащи на протекция, когато прекратяването на трудовото правно отношение е заради закриване на част от предприятието; редуциране на щата; при понижаване на размера на работата; при липса на качества на служащия или служителя за дейно осъществяване на работата; при смяна на условията за осъществяване на длъжността, в случай че служащият или служителят не дава отговор на тях; при дисциплинарно уволняване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР