По повод поредните изхвърляния на Б. Борисов в Туркменистан, че

...
По повод поредните изхвърляния на Б. Борисов в Туркменистан, че
Коментари Харесай

Експерт: Газ от Туркменистан няма да стигне до България?

По мотив следващите изхвърляния на Б. Борисов в Туркменистан, че щял да пита Дмитрий Медведев дали инцидентно ”Газпром ” не желае да прави суапови покупко-продажби с газ в триъгълника Туркменистан-Русия-България, да припомня, че ”Газпром ” в никакъв случай не транзитира и не прави суап с непознат газ.
До в този момент постоянно когато са употребили газ от Туркменистан руснаците първо го купуват и по-късно го вкарват в своята преносна система, т.е. - той става съветски, това написа специалистът Пламен Димитров.

Другият парадокс е изказванието на Борисов, че през Каспийско море може да се прокарват нефтопроводи, само че не и газопроводи. За сведение на Борисов - не някой различен, а нашия, на Европейски Съюз Европейския съвет още през септември 2011 година упълномощи нашата Европейска комисия да договаря с Туркменистан и Азербайджан за градежа на газопровод през Каспийско море, който да докара туркменския газ до Европа. И в качеството си на министър председател Борисов евентуално също е дал своя глас за това решение. Работата обаче се разсъхна, тъй като са нужни милиардни вложения, а политическият риск е огромен, защото Русия е срещу сходен газопровод. Но да се отхвърля опцията за градежа му с екологични причини е парадокс - в Каспийско море и в този момент е цялостно с газопроводи - въпреки всичко голямото азербайджанско находище Шах Дениз е на 70 км от брега и газа от него се придвижва до сушата точно по тръбопроводи, изяснява специалистът.

Накратко - газ от Туркменистан няма да стигне до България и изобщо до Европа. Основното направление за експорт на туркменистанския газ ще си остане Китай. Затова всички днешни изказвания на Борисов в туркменистанския курорт са политическа пушилка - композиция от икономическа и геополитическа неинформираност, която обаче съпровождащите го български публицисти се вършат че не виждат и я показват като междудържавни договаряния за действителни бъдещи покупко-продажби, разяснява още Димитров във фейсбук.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР