По повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от

...
По повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа на Елена Йончева доклада за оградата

По мотив отправени запитвания и изказвания в Народното събрание от народни представители за дейностите на прокуратурата във връзка отчет на ДАНС по отношение на построяването на краткотрайно възпрепятстващо оборудване на българо – турската граница (ограда), държавното обвиняване заключи хронологично всички сви свои дейности до този миг.

Ето публикуваната информация от пресцентъра на Прокуратурата на Република България:

На 10.03.2017г. до основния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ изказвания за възможни нарушавания и закононарушения по отношение на построяването на инженерно оборудване от възпрепятстващ вид (ограда) за запазване на държавната граница. Посочва се, че тази активност непозволено се реализира от компании на Политическа партия „ Патриотичен фронт " при съществуване на данни за „ свързани лица ", както и че цените по договорите са неведнъж повишени.

От Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документи от Областните шефове на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те подхващат и провеждат всички дейности по отношение на проектирането, построяването и гаранционното поддържане на краткотрайното препятстващо оборудване. Средствата се утвърждават от Министерски съвет, а построените сектори от оборудването преди употребата им се одобряват с протокол от комисия, назначена от съответния регионален шеф.

Редът и изискванията за възлагането и построяването на краткотрайно възпрепятстващо оборудване по българо-турската граница се дефинира от Постановление на Министерски съвет № 55 /12.03.2015г., а с спомагателни актове на Министерски съвет са били утвърдени спомагателни разноски (ПМС №19/28.01.2016г.) и са взети неотложни ограничения по отношение на миграционния напън по границата на Република България (РМС № 17/14.01.2015г.).

С разпореждане от 28.03.2017 година прокурор от ВКП разпореди на АДФИ осъществяване на финансова ревизия по повод възлагането, проектирането, построяването и гаранционното поддържане на краткотрайното възпрепятстващо оборудване на българо- турската граница.

За инспекция на изказванията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и действието на оборудването за отбрана на териториалната целокупност на страната, на 24.04.2017 година ВКП разпореди на ДАНС осъществяване на инспекция.

На 09.06.2017 година до основния прокурор на Р България е постъпил сигнал от Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България " за нередности при построяването на краткотрайното възпрепятстващо оборудване на българо-турската граница. Тъй като в сигнала са декларирани условия, които към този момент са предмет на инспекцията от ВКП почнала на 10.03.2017 година, този сигнал е причислен към извършващата се инспекция.

След привършване на инспекцията, разпоредена от ВКП, на 10.08.2017г. материалите от нея, в това число отчет на ДАНС и АДФИ, са изпратени на Специализираната прокуратура по подготвеност.

В интервала 10.08.2017г. – 19.12.2017 година прокурор от Специализираната прокуратура е направил спомагателна инспекция, като са снети пояснения от голям брой лица.

На 19.12.2017 година Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от общ темперамент.

По делото е назначена инженерно – техническа експертиза, чието умозаключение се чака.

На 09.02.2018 година до основния прокурор е постъпило искане от народните представители Елена Йончева и Крум Зарков за даване на информация по отношение на подадения от Парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България " и съответно съдържащо искане за даване на отчета на ДАНС с резултатите от осъществената инспекция.
Искането е изпратено на способената прокуратура – Специализираната прокуратура.

На 21.02.2018 година наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е показал, че отчетът на ДАНС съставлява част от доказатествените материали и не може да им бъде възложен. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното произвеждане към сегашния миг съществено би затруднило следствието и разкриването на обективната истина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР