По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите

...
По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите
Коментари Харесай

Протест пред Сръбското посолство заради отнемането на паметни плочи


По мотив отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградският разгром през днешния ден се състоя митинг пред сръбското посолство в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Двете паметни плочи са с имената на почтените цивилни жертви от Босилеградския разгром, избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и близките села. Плочите са отнети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград и митническите органи без пояснение и протокол.

Тази година се навършиха 101 години от осъществения разгром в Босилеградско от четата на сръбския челник Коста Печанац. В продължение на една година българи от Босилеград направиха две паметни плочи с имената на починалите българи, се споделя в протестното послание до посланика. „ Обръщаме се към вас, господин Посланик, с вярата, че ще извършите това наше писмо притежание на Министерството на външните работи на Р. Сърбия и с присъединяване на нашите дипломатически представители в Белград и Ниш ще предприемете стъпки за възобновяване на справедливостта, а точно в центъра на Босилеград би трябвало да има паметна плоча “ “, се споделя в обръщението до посланика на Сърбия в България.

„ Ние сме тук да протестираме за отнемането на двете паметни плочи “, изясни ръководителят на ДСБ Драголюб Иванчов. В писмото подписано от него се чете: Ние призоваваме в името на жертвите и почтено пролятата кръв, в името на преосмислянето на историческото минало, в името на помиряването сред Българи и Сърби, в името на мира и сигурността на Балканите и общото ни европейско бъдеще, дружно да сложим паметна плоча с имената на почтените цивилни жертви избити на 15-16 май 1917г. в центъра на Босилеград и това да бъде новото начало на сръбско-българските връзки и ново начало на трайно решение на проблемите на българите в Западните околности, които да слагат основите на тяхното национално, политическо и културно развиване и европеизирането на Република Сърбия.

Милада Кирова също беше пред сръбското посолство. „ Лично на моя дядо седи паметника с надписа какво се е случило, още на един човек написа какво се е случило на 15 май 1917 година, че са убити почтени жители. Имената на тези хора, гробовете на тези хора не се знаят, желаеме една паметна плоча. Ние никого не упрекваме в тази паметна плоча, просто загатваме имената им “, сподели дамата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР