По повод отказа на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова

...
По повод отказа на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова
Коментари Харесай

Мицотакис към новата власт в Скопие: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

По мотив отхвърли на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и на бъдещия министър-председател Християн Мицкоски да се преценяват със съглашението за името на страната, Мицотакис съобщи през днешния ден, че " когато дърпаш въжето, би трябвало да си подготвен да го скъсаш ".

Ако управлението на Северна Македония се отклони от контрактувания курс, " пътят към Европа ще бъде затворен ", сподели Мицотакис и акцентира, че този път " минава през Гърция и през спазването на интернационалното право ".

Преди няколко дни гръцкият министър-председател също разяснява тематиката: " Гърция не е изолирана, само че в Скопие са. Въпросите, които се отнасят до наименованието на Скопие, не подлежат на смяна. Това, което би трябвало да създадем, е да им разбираем, че тази тяхна политика ще ги докара до интернационална изолираност, а те не желаят това. Ние не сме наивни и знаем по какъв начин да се оправяме с тяснопартийни игрички ".

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на " Република Северна Македония ", а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз.

При встъпване си в служба като президент на Северна Македония на 12 май, Гордана Силяновска произнесе единствено " Македония " вместо конституционното име на страната Република Северна Македония. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР