По повод навършването на четири месеца от управлението на кабинета,

...
По повод навършването на четири месеца от управлението на кабинета,
Коментари Харесай

Денков предупреди, че ако конфликтът в Израел се задълбочи, това ще се отрази върху цените

По мотив навършването на четири месеца от ръководството на кабинета, министър председателят Николай Денков дава отговор на въпроси онлайн във “Фейсбук ”. Там той съобщи, че целта на държавното управление на фона на разрастващия се спор в Израел, е бил да изтегли съгражданите ни от рисковите територии.

Министър-председателят предизвести, че в случай че войната сред “Хамас ” и Израел се задълбочи, което е допустимо, стана ясно от думите му, това ще има отражение и върху нас като страна, поради идващата зима.

Денков успокои обаче, че поетапното вкарване на неруски нефт ни дава опция да отреагираме. Коментарът му пристигна в отговор на въпрос дали би трябвало да се анулира решението да спре дерогацията на съветски нефт.

“Инфлацията се дефинира най-много от интернационалните цени на нефта и в случай че цената още веднъж стигне до 96-100 $ на барел, ще има отражение ”, безапелационен бе министър председателят. Според него във връзка с храните е значимо българското произвеждане да бъде подкрепяно, защото това ще понижи вноса извън.

“Променяме метода на субсидиране на производителите, с цел да бъдат подкрепени повече по-малките и междинните производители, които дават храната за нашите трапези. Започваме да решаваме проблемите. Има други по-лесни решения от вида на новите стратегии за здания на учебни заведения, детски градини, студентски общежития и заплати. По целите за Шенген и еврозоната всичко беше спряло. Трябваше да наваксваме ”, изясни Денков и добави, че към сегашния миг всичко върви по проект.

На въпрос какво е свършило досега държавното управление, Денков съобщи, че кабинетът е трябвало да рестартира съвсем всички браншове в страната. Министър-председателят даде като образец енергетиката и бранша на аграрните производители.

Относно митингите в страната на енергетици и миньори, които не престават към този момент 12-ти ден, министър председателят съобщи, че тези хора са били лъгани с години. Той акцентира, че е значимо ясно да се разбере, че контрактуваните промени ще се случат, а териториалните проекти, по думите му, в действителност им помагали да се приспособяват по-добре към измененията.

“Искам да разделя хората, които провеждат тези митинги. Голяма част от тях имат политически упоритости. Изследване сподели, че огромна част от уредниците са част от партийни листи, появяват се и партийни водачи от няколко ясни партии с проруска настройка. Организаторите си имат политически претенции. Разграничавам ги от същинските терзания на миньорите и енергетиците, които бяха лъгани доста години, че всичко може да продължава, както до момента. Не, не може. Технологиите се трансформират, а България закъснява с измененията. Не единствено в Европа, а и в Съединени американски щати имаме доста бърза смяна за произвеждане на електрическа енергия ”, уточни още Денков.

“Повече няма да затваряме административно толплоелектрически централи. Трябва да поддържаме енергийната сигурност и с въглищните централи, това са години напред, по-късно има години за рекултивация на мините. Това са промени най-малко до 2043-2045 година ”, добави той и настоя, че страната ни би трябвало да търси дружно решенията.

Денков обаче счита, че до момента в който се търсят политически дивиденти от обстановката, както е с вота на съмнение, както е с кметската акция за Старозагорския район и някои други райони, всеки ще гледа да вдигне напрежението. Според него тези хора няма какво друго да предложат на хората.

Премиерът изясни, че 240 млн. лева се отпускат за детските градини и учебните заведения и още 240 млн. лева се дават за студентски общежития – всичко това са финансови стратегии, които започват, само че те изискват планове, стана ясно от думите му. Денков изясни, че постоянно се случва парите да ги има, само че да не се употребяват тъкмо, поради неналичието на план.

По мотив въпроса с състезанията за шефове, които би трябвало да се проведат на десетки места в страната, само че бяха блокирани поради обжалването на новата разпоредба за тях, Денков съобщи: “Имаме извънредно решение на съда и сега на публично разискване е сложена променената разпоредба. Срокът бе 19-20 октомври за оферти и евентуално през ноември-декември може да се разгласят нови състезания. Интересите са, че след приемането на новия Закон за предучилищно и учебно обучение, беше употребена системата, с цел да се назначават лица с политически подкрепи ”.

Попитан дали токът ще нарастне, той съобщи, че има механизми, които няма да разрешат повдигането на цената му, защото тя е закрепена доникъде на 2024 година, а по-късно механизмите няма да разрешат повишаване с повече от 1 до 2%. “След това като изтече срокът от 2026 година още веднъж имаме механизми, които разрешават да се компенсират потребителите сходно на това, което употребяваме за бизнеса сега. В същото време би трябвало да създадем конкуренция сред производителите и разпространителите на ток. Системата ще е доста сходна на това, което има с мобилните оператори – в случай че ви устройва, си оставате при вашия, в случай че намирате някой, който ви предлага по-евтина услуга, може да се прехвърлите ”, изясни Денков.

По мотив положението на пътищата в страната, министър председателят акцентира, че се работи по строителството им, само че не с огромна активност. Причините – в предходните години е имало строителство, което няма съответните бумаги, няма законните учредения това строителство да бъде направено, което затруднява продължението на тази активност. По думите му вторият проблем е, че когато се афишират огромни публични поръчки, те се апелират оптимално и по този начин се забавят периодите.

Относно зачестилите тежки произшествия на пътя, Денков изясни, че е основана организация кръвните проби на водачите за съществуване на наркотични субстанции да излизат по-бързо.

Голяма част от въпросите към него бяха свързани с тематиката за пътната сигурност. Точно по тази причина той увери, че виновните институции вършат всичко за понижаване на отрицателната наклонност, обвързвана с броя на злополуките, починалите и потърпевшите.

“В България имаме огромен проблем с броя на тежките произшествия, жертвите и тежко ранените. За това се търсят по-строги ограничения. Отнемането на колите е процедура, която се употребява и в други страни. България не е единствената в това отношение. Като всяка нова мярка се изисква съществени организационни старания “, счита министър председателят.

В отговор на въпрос по отношение на контролът върху вноса на зърно и храни от Украйна, той съобщи, че е същият, а през последните седмици дори повишен по отношение на вноса от всички други страни. От думите му стана ясно, че няма индикации за проблеми, а даже в противен случай – качеството на зърното било доста положително.

По мотив работата на министрите в кабинета “Денков “, министър председателят акцентира, че постоянно се е интересувал от това дали те извършват програмата, която им е заложена. “Някои от министрите са по-активни в медийното пространство, а други са по-съсредоточени върху тяхната работа и това се вижда. Винаги може да наваксаш, в случай че не си бил деен в медиите и да кажеш – свърших това, това и това. Докато в случай че не си приключил работата си, няма по какъв начин да излезеш и да кажеш – вижте какво свърших. Затова същинската оценка на министрите ще е по това, което са свършили, а не какъв брой постоянно са се появявали пред камерите ”, безапелационен бе той.

Относно обвиняванията отправени от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че министрите в държавното управление на Денков са “аматьори ”, Денков счита, че партийните водачи обикалят страната и “нахъсват актива си ” на фона на предизборната акция за идния локален избор.

“Част от измененията изискват болшинство – в конституцията, регулатори, където без ГЕРБ и Движение за права и свободи няма по какъв начин да съберем това болшинство. Много пъти съм казвал, че аз бих приел поддръжка и от други партии, само че те са решили да бъдат твърдо съпротива, бих споделил доста постоянно нападателно антиевропейска, което няма по какъв начин да ни събере във взимане на общи решения. Много други решения могат да се вземат без Движение за права и свободи, само че колкото повече поддръжка има, толкоз по-добре. Ако би трябвало да употребявам една илюстрация – няма значение дали е черна или бяла котката, значимото е да лови мишки ”, съобщи още Николай Денков.

Той съобщи, че единствените терзания, които има са, дали ще съумеят да завършат цикъла, който са почнали с измененията в законите и смяната в Конституцията.

“Важното е да успеем да свършим тази работа, тъй като в случай че се пресече в този момент, доста от заложените триумфи ще бъдат изгубени. Призовавам и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ да се замислят доста съществено какво желаят – дали нови избори, дали желаят едно държавно управление, което да бъде доминирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи, какво желаят в края на краищата, тъй като това, което желаеме ние, е да си осъществим целите. Имаме доста огромен прогрес във връзка с участието в Шенген, само че диалогът към този момент е доста друг и то с помощта на това държавно управление ”, акцентира министър-председателят.

Денков разяснява и тематиката с бюджета като изрично съобщи, че работата върви интензивно. “В момента вървят договарянията сред финансовото министерство и останалите. Ясно е, че с един бюджет няма по какъв начин да се удовлетворят всички претенции – както обществени, по този начин и за разнообразни политики в останалите министерства. Това е работата на финансовия министър – в диалози с мен и министрите да се откри верният баланс ”, заключи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР