По повод навършването на 1 година от началото на военните

...
По повод навършването на 1 година от началото на военните
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Моделът, който Русия предлага и налага, е пагубен

По мотив навършването на 1 година от началото на военните дейности в Европа някогашният заместник-министър на защитата и сегашен ръководител на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов обрисува пред News.bg няколко разновидността за развиване на войната в Украйна.
 
Първият сюжет е заледяване на спора без реализиране на спокойно споразумение и без решение на въпроса за мира. Това е най-вероятният сюжети - страните остават на позиции, от време на време пораждат сражения, нестабилна обстановка, само че допустима, допусна Божилов.
 
Вторият вид би бил сядане на масата на договарянията, сключване на спокойно съглашение, само че Божилов не вижда основата за такова. За Украйна задачата е освобождение на териториите, а за Русия завземане на територии и подсилване на позициите в замразените. Друг обаче е въпросът какво мислят хората в завладените територии.
 
Третият вид е политическа рецесия в Русия, в това число и разпад на Русия. Този вид е вероятен, защото съветското общество няма да бъде предостатъчно от развиването на обстановката и доста от съветските олигарси не могат да си употребяват благосъстоянията, съветската стопанска система ще стартира да се задъхва поради глобите. Вариант, при който Русия навлиза в дълга политическа рецесия и рецесия на сигурността, също не е изключен, което да докара до някакъв вид за търсене на решение за Украйна, сподели Божилов.
 
Божилов изясни, че задачата на една война не е воденето на война, а реализиране на политически цели. Въпросът е с какви средства и на каква цена се реализират политическите цели. Видях, че президентът на Русия Владимир Путин сложи като цел разоръжаване на Украйна, която цел трябвало да се реализира за 3 дни - да се завземе Киев и да се откри марионетно държавно управление на Русия. Това не се получи и по време на тази една година война задачите и периодите се трансформират. Въпреки това Русия не реализира задачите, уточни той.
 
По думите му задачите на Украйна също не са реализирани, тъй като желаят да си отвоюват и да си освободят териториите, завзети от Русия. " Аз чакам войната да продължи доста дълго време, тъй като нито една от двете воюващи страни не може да реализира предимство ", посочи Йордан Божилов.
 
Според него войната може да приключи доста бързо - просто в случай че Русия се изтегли от завладените територии.
Йордан Божилов уточни, че Путин очевидно би трябвало да покаже нещо на съветското общество. Руското общество страда от цялата тази обстановка, облъчвано е с агитация, медиите са следени, полиция, служби и президентски уред, които потискат популацията, само че нещо би трябвало да се покаже, че има решение на обстановката, посочи той.
 
" Путин няма да се удовлетвори от постигнатото. Много забавен въпрос е това дали към други страни би могло да се популяризира войната. Ако не беше опълчването на Украйна, тъй като Русия не очакваше да има опълчване в такава голяма степен, и в случай че обстановката в Украйна беше друга, можехме да имаме друга сходни обстановки в разнообразни територии - Молдова, Грузия и прибалтийските страни ", посочи Божилов.
 
" Путин се мисли за човек, който възвръща величието на Русия и историческите несправедливости ", разяснява някогашният зам.-министър на защитата.
 
Божилов бе безапелационен, че България би трябвало да продължи да оказва помощ на Украйна. Войната по-лесно ще спре, когато има една мощна Украйна, която да противодейства на военната агресия на Русия. България би трябвало да продължи да поддържа Украйна, повтори той и добави, че Русия се пробва да се показа като модел за подражателство на разнообразни страни, а и да наложи своя модел. Моделът на Русия обаче е пагубен и не планува независимост на индивида, независимост на медиите, а планува държавно-контролирана стопанска система. Това не е модел, който може да бъде подсилен, добави той.
 
Йордан Божилов счита и че има заплаха и за българската национална сигурност от войната в Украйна. " Тази война е директна опасност за националната сигурност на България, тъй като тя жестоко потиска и погазва правилата на интернационалното право и правилата, на които се гради европейската архитектура за сигурност. Това е риск за нашата национална сигурност, като има и други косвени опасности, каквито са плаващите мини, миграция, неустойчивост в разнообразни райони, подбудена от намаляването на износ на храни. По всяка възможност ще има въздействие върху стопанската система ни ", уточни той.
 
Божилов добави, че мъчно може да бъде свален Путин от власт, в това число и с дворцов прелом, тъй като той е основал президентска армия и която се управлява от негов персонален другар - 340 000 индивида. Целта на тази армия е отбрана на президента и на държавните устои. Има и доста частни военни армии, които защищават Путин.
 
Другото, което тормози Божилов, е: Ако си отиде Путин какво ще пристигна след него? Един дългогодишен мир може да бъде реализиран единствено в случай че самото съветско общество построи механизъм. Самото съветско общество е доста войнолюбиво и е настроено войната в Украйна да продължи. Това е в следствие и на пропагандата, само че да се реализира сериозен мир би трябвало да има съществени промени в обществото, сподели още Йордан Божилов.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР