По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в

...
По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в
Коментари Харесай

За Еньовден излиза нова енциклопедия на лечебните растения

По мотив наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в който съгласно националното вярване билките имат най-голяма лечебна мощ, излиза нова Енциклопедия Лечебни растения. Изданието е цветно и с отлична полиграфия, с размер 288 страници, включва над 470 фотоси и се издава взаимно между  Научноинформационен център " Българска енциклопедия " към Българска академия на науките и Книгомания. Използвана е нова идея за представянето на над 270  растения, като акцент е практическата им употреба и приложимост в домашни условия.

Подбрани са растения, публикувани в българската флора и употребявани в националната медицина от епохи, както и някои задгранични типове, които могат да се намерят на българския пазар или са привнесени и виреят добре в нашите естествени условия. Информацията в Енциклопедия Лечебни растения е достоверна и научно тествана, поднесена в наличен тип. Статиите са осъществени с дейното присъединяване на водещи учени в региона на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката.  Важно е да се означи, че са спазени и отразени последните промени на латинските наименования, като всички те са съобразени и актуализирани по отношение на класификацията на Европейската фармакопея.

Особено потребно е, че в този том можете да намерите и наименованията (синонимите) на едно и също растение в другите краища на България. С предупредителна алена маркировка в публикациите са маркирани рисковите и нежелани реакции при приложението на съответни типове растения. Желаещите да научат повече за " Енциклопедия Лечебните растения " могат да посетят събитието във връзка представянето на изданието на 21 юни (сряда) 2023 година от 17:00 ч. в зала " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките (ул. 15 ноември №1). Водещ ще бъде журналистът Даниел Ненчев, а присъединяване по тематиката ще вземат: проф. Илина Кръстева, МУ–София, Фармацевтичен факултет, катедра " Фармакогнозия ", основен теоретичен редактор на изданието,        доцент Ина Анева, теоретичен секретар на Българска академия на науките в направление " Биоразнообразие, биоресурси и екология ", виновен теоретичен редактор на изданието,          доцент Елка Трайкова, теоретичен секретар на Българска академия на науките в направление " Културно-историческо завещание и национална еднаквост ",   Виктория Лазова, шеф на НЦ " Българска енциклопедия " и доктор Радка Йосифова, водещ теоретичен редактор на изданието.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР