По повод на предстоящия летен туристически сезон, на този етап

...
По повод на предстоящия летен туристически сезон, на този етап
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Ранните записвания показват два-три процента спад за летния сезон

По мотив на идния летен туристически сезон, на този стадий се чака спад с два-три % в броя на задграничните туристи, от позиция на ранните записвания, спрямо миналата година. Това разяснява в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.
По думите й повода е нападателната ценова политика, която се ползва от страна на директните съперници на България - Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Северна Македония, защото при тях има опция за директно субсидиране на бранша.
" Така крайната цена, която получава потребителят, е доста по-ниска от нашата. Турция, Тунис и Египет се борят за пазари като Германия и Русия, където главно следим спад в ранните записвания. Отделно, ние имаме регистрирани доста огромни растежи на ранните записвания от Украйна - с 50 %, Франция - с 10 %, Англия - с 19 %, Чехия и Полша - с към 12 % ", изясни министърът на туризма.
По думите й се създава специфичен механизъм за в допълнение привличане на чартърни полети, като концепцията е пилотно да се започва с летищата във Варна и Бургас през идната година.
Ангелкова сподели, че се чака да бъдат доста по-силни записванията в последния миг, като това може да докара до постигнатото през предходната година равнище.
Тя уточни, че за първите три месеца на годината има растеж на нощувките от 5,8 %. Туристите са по-малко от предходната година, само че нощувките, които осъществят, са доста повече. Наблюдава се растеж на приходите с 4,4 % в съпоставяне със същия интервал на 2018 година.
Ангелкова напомни, че от задграничните туристи, посещаващи България, най-вече са румънците. През предходната година те са били 1,3 млн. души от общо 9,2 млн. туристи.
По този мотив тя изясни, че с държавното управление на Румъния се разискват разновидности за нови мостови уреди над река Дунав, а на равнище Европейска комисия - и за четирилентов път Букурещ-Русе-Варна, който да се включи в автомагистралата " Черно море ", само че той е на доста ранен стадий.
Ангелкова сподели още, че има растеж с към два % при вътрешния туризъм. През предходната година от 27 млн. нощувки, осъществени в местата за настаняване с над 10 кревати, девет милиона са били от българи.
Министър Ангелкова откри в Русе тридневното туристическо ревю " Уикенд туризъм " и фестивала на туристическите занимания и анимации. В петнайсетото издание вземат участие 27 общини, които дават информация на своите щандове за музеи, туристически организации, хотели, винарски къщи, занаятчийски ателиета и организации, свързани с туристическия отрасъл.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР