По повод на посещението на един висок гост на 26

...
По повод на посещението на един висок гост на 26
Коментари Харесай

ТУРЦИЯ НИ ДЪЛЖИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ САМО ОТ ДАНЪКА ДЖИЗИЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЕТВЕКОВНОТО РОБСТВО

По мотив на визитата на един висок посетител на 26 март във Варна би било хубаво да си напомним едни неща за турското иго.
Най-фрапиращия налог, прилаган по нашите земи тогава, е бил джизието. Това е праволинеен повсеместен налог, събиран от немюсюлманското трудоспособно мъжко население на Турската империя. На джизие са били подложени всички българи на възраст от 15 до 75 години.

Този налог има и функционалността на самобитно унижение на мъжкото българско население. Събирал се е в интерес на турската страна като откупване на вярата. В Корана се заповядва: „ Сражавайте се с тези от дарените с Писанието, които не имат вяра в Аллах… и не изповядват правата религия, – до момента в който не дадат данъка (джизя) абсолютно и с смирение “ (9:29). Турците са изпълнявали заповедта в България епохи наред.

Размерът на налога през ХVІІ век е бил към 20 пари, или половин златен алтън (турска жълтица) на човек. На някои места в България джизието е събирано по броя на къщите, като се е приемало, че приблизително във всяка къща живеят 5 души, и двама минимум би трябвало да заплащат този налог.
От данъка са били освободени всички изповядващи исляма - турци, роми, арнаути и други

През ХVІІІ век заради инфлацията и заради други политически аргументи (засилено угнетяване на българите), джизието се е нараснало доста и турските бирници почнали да го събират съразмерно на имуществото на нашите прародители.

Българското население било разграничено на три пласта - богати, междинни и небогати. Съотношението на налога било 4:2:1. Сумата за по-заможните българи станала към този момент 10 гроша, междинните плащали 5, а бедните - "само " два гроша и половина. Един алтън (жълтица) бил тъкмо толкоз - 2,5 гроша.

Значи, в случай че примем че българското население в Мизия, Тракия и Македония тогава е било 3,5 милиона, можем да пресметнем почти, че турците са вземали от българите годишно по към 4 000 000 жълтици или към 25 тона чисто злато.

За последното столетие от петвековното иго, по мои лаически сметки, ние сме дали на турците наред с всички други налози и тегоби като налог джизие (джизя), единствено за откупване на християнската си религия, 2 500 тона злато.

А за целия интервал на турското иго не ми се счита.

Стойността на принудително конфискуваното злато от българите по тази линия в днешни пари (1 гр. - 50 лева.) е към 750 милиарда лв., или 375 милиарда евро.
Според турските закони българите са облагани още с повсеместен налог (хараджъ), който плащали и дамите. Този налог е друг от заплащания единствено от мъже налог джизие.

Почти всички фамилии плащали аграрен налог (испендже). Освен всички други налози, българите плащали още по този начин наречените изключителни налози (авариз, дивание). Давали на турците десятък от всички създадени от тях си артикули.

Имало налози върху кошерите, налог за сеното на овцете, за свинете, за насечените дърва и така нататък Имало данък за всяка бъчва.
Българите плащали и друга категория налози - по този начин наречените свободни налози (баду хава). Най-известният от тях е диш хакъ. Това е един от най-издевателските и обидни налози в света. Според мен, този налог може да бъде фиктивен единствено от доста болен и извратен ориенталски мозък. Данъкът се плащал единствено от българи и представлявал съгласно Речника на редки, остарели и диалектни думи на Българска академия на науките (Сф., 1974 г.) "пари, които българите плащали на угощаваните от тях турци " (стр. 108).

Българите плащали налог дори за бракосъчетаването си. Не знам дали е нямало налог за умиране.

Питам се, дали изобщо е имало нещо, за което не се заплаща налог на поробителя по време на турското иго?
Освен налозите нашите прародители са работели и повинност - своего рода трудова тегоба. Но тя не е единствено за мъжете, а и за дамите. Било допустимо ангарията да се откупи с гюндер акчеси.

В популярната българска ария "Кажи, кажи, остаряла ле бабо, къде е бела Яна? ", артистът ни споделя, че Яна "ангария пойде во близкото село пшеница да жние ". Ясно става, че фамилията на Яна няма пари за гюндер акчеси, и Яна поставя безплатен труд в интерес на турци.

Чудовищна повинност, както всички знаем, е било вземането на български момчета за еничари, които след това ставали известни с жестокостта си, в това число и против сънародниците си християни.

За другите вреди, нанесени от турците на българите, можем да се осведомим от многочислените писания на историците. Те би трябвало да знаят доста повече детайлности.

Но във всички българите и българската страна са ощетени от турците за петвековното иго доста, и не би трябвало да не помнят този факт, дори и когато посрещат турски посетители, каквито и да са те.

Aвтор: Акад. Петър Иванов
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР