По повод на Межденародния ден за борба срещу насилието над

...
По повод на Межденародния ден за борба срещу насилието над
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

По мотив на Межденародния ден за битка против насилието над дами - 25 ноември, първо " Демократична България ", а след това и Българска социалистическа партия внесоха планове за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение ( и ). От ГЕРБ също направиха поръчка за законодателни промени, свързани с ограничения против домашното принуждение.
Друга тематика, по която се активизираха националните тпредставители, е незаконната миграция. Промени в текстовете на чл.чл. 279, 280 и 281 от Наказателния кодекс (НК) предложиха поотделно и.
На собствен ред Българска социалистическа партия пък внесе, ориентирани против детската порнография и шофирането след приложимост на алкохол или опиати.

//ТОП 3 Омбудсманът сезира Конституционен съд против обвързването на техническия обзор на колата с купена винетка , съгласно която транспортно средство не може да мине на годишен механически обзор, в случай че има неплатени пътни такси - винетка или тол такса. В се сочи, че текстът опонира на правилото на правовата страна и правото на свободно напредване. Напомня се, че такси се заплащат единствено за прекосяване по платената пътна мрежа и е изцяло допустимо притежател на МПС в никакъв случай да няма нужда от винетка, само че да е заставен да си купи, с цел да мине на механически обзор. Законопроект за анулация на оспорения текст бе импортиран в 47-ото Народно заседание, като Министерство на регионалното развитие призна, че текстът е непрецизен и на процедура не се ползва, само че в предходния парламент не стигна време да бъде отстранен. В настоящето Народно заседание няма импортиран подобен законопроект.
Реклама С друго свое отново от тази седмица омбудсманът изиска Конституционен съд да разгласи за противоконституционна наредба от Закона за висшето обучение (чл. 8, т. 3), която не позволява страната да подкрепя студентите в частните висши учебни заведения. Върховен касационен съд с две нови тълкувателни решения - за разпределението в изпълнителното произвеждане и за касацията при непълен отвод от иск Две нови тълкувателни решения на Общото заседание на Гражданската и Търговската колегии разгласи Върховният касационен съд. се отнася до разпределението в изпълнителното произвеждане и пълномощията на съда при оспорването му. Съдът е стеснен от недоволствата в жалбата и може да анулира разпределението единствено доколкото е належащо за уважаване на жалбата. Съдът служебно ревизира дали в разпределението са включени присъединените по право взискатели. След анулация на разпределението съдът самичък прави ново и го връща на правосъдния реализатор единствено в случай че вземанията не са задоволително конкретизирани. Вземанията за такси по насилственото осъществяване се употребяват с привилегия от първи ред, вземането на общината за такса боклук не се употребява с привилегия. С се приема, че е възможно е касационно произвеждане след непълен отвод по чл.233 Граждански процесуален кодекс от противоречивото право пред Върховен касационен съд, вследствие на което цената на желае е паднала под прага за касация. В тези случаи Върховен касационен съд следва да обезсили въззивното и първоинстанционното решение по отношение на частта от размера на противоречивото право, с разглеждането на която съдът е десезиран, и да приключи производството в тази част, а касационното обжалване да продължи във връзка с останалата част от желае. Съд на Европейския съюз с две значими решения по български каузи Съдът на Европейски Съюз разгласи две значими решения по български каузи. В Съд на Европейския съюз глоби порачната процедура на административните съдилища и на Върховния административен съд да приключват каузи против подзаконови нормативни актове, когато издателят на акта го измени/отмени. Правото на Европейски Съюз не позволява, когато оспорена пред съда национална наредба като противоречаща на европейското право бъде анулирана с следваща норма и заради това престане да поражда последствия отсега нататък, съдът да приема, че е изнемощял предметът на делото, без преди този момент страните да са имали опция да бележит възможния си интерес от продължение на производството и без подобен интерес да е бил взет поради, се споделя в диспозитива. Реклама
В Съд на Европейския съюз приема, че правото на Съюза не позволява превантивно, за задачите на битката с тежката престъпност и попречване на съществени закани за публичната сигурност, общо и неизбирателно опазване на данни за трафик и за местоположение, даже когато националният закон лимитира това опазване до шест месеца и планува избрани гаранции в региона на запазването и достъпа до съответните данни. Законът би трябвало ясно и тъкмо да планува, че достъпът до непокътнатите данни е стеснен до строго нужното с оглед преследваната цел, както и да подсигурява, че засегнатите лица са били известени за това в степента, планувана от правото на Европейски Съюз, и те разполагат с правно средство за отбрана против непозволен достъп до тези данни.
На 22 ноември 2022 година - Деня на юриста, Софийската адвокатска гилдия означи и 125-годишнината от основаването си с конференция на тематика " Значими събития и персони в историята на Софийска адвокатска гилдия и адвокатурата ", която се организира в Гранд хотел " Астория ". Словото на юрист Даниела Доковска, отдадено на провокациите пред българската адвокатура,. На фотографията Даниела Доковска и ръководителя на Съвета на САК Стефан Марчев. //ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Законът обаче не третира криптовалутите като публично платежно средство, по тази причина, прецизно видяно, прехвърлянето на неподвижен парцел против криптовалута би представлявало подмяна, а не продажба. Липсата на регулация за основаването и търговията с криптовалути обаче основава предпоставки за измами, споделят адв. Иван Александър Манев и адв. Николай Колев от екипа на адвокатско сдружение DPC в коментар за режима на покупко-продажбите с криптовалути.

> > Безспорна е нуждата от споразумяване на произвеждане за оповестяване на персонален банкрут, само че то следва да бъде задоволително " леко ", с цел да създаде нужния резултат, а и задоволително формализирано, с цел да може този резултат да бъде правно изискан, разяснява адв. Мария Атанасова . В основата на законопроекта стои основното разбиране за почтеност, само че то е несъмнено прекомерно общо и неразбираемо. Неясно е и разяснението за имуществото, което следва да има длъжникът като изискване за разкриване на производството, за процедурата, по която се организира и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР