По повод Международния ден на детето 1 юни Панорама Плевенска

...
По повод Международния ден на детето 1 юни Панорама Плевенска
Коментари Харесай

Знакови исторически обекти в Плевен ще работят с безплатен вход за деца и ученици за 1 юни

По мотив Международния ден на детето 1 юни Панорама „ Плевенска епопея 1877 година ”, Параклис-мавзолей „ Св. Георги Победоносец ” и Къща музей „ Цар Освободител Александър II ” ще работят с безвъзмезден вход за деца и учащи до 18 години.
По този метод повече гости в детска и ученическа възраст ще могат да се допрян до богатите експозиции на Регионалния военноисторически музей – Плевен.
 С концерт на Северняшкия отбор стартира сезонът в ремонтирания Летен спектакъл в Плевен С концерт на Северняшкия отбор стартира сезонът в ремонтирания Летен спектакъл в Плевен
С концерт на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “ и на възпитаници от НУИ „ Панайот Пипков “ ще...
В България 1 юни стартира да се чества като формален празник след декрет на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се чества на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по това време. Неин ръководител е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и щерка на цар Фердинанд I.
Когато цар Борис III се оженил за кралица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специфични марки с образа на дребната княгиня.
През 1949 година 1-ви юни бил разгласен за интернационалния ден за отбрана на децата, като още през идната 1950 година той към този момент се чествал в 51 страни по света.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР