По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград,

...
По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград,
Коментари Харесай

Посланик Влайков трябва да постави пред властите въпроса с акцията срещу КИЦ "Босилеград"


По мотив случая със задържането на български лекари в Босилеград, посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил указания още тази заран от министъра на външните работи Екатерина Захариева да сложи въпроса пред сръбските управляващи.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи през днешния ден, откакто взаимна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната ревизия в Ниш при сръбското Министерство на здравеопазването провалиха безплатна филантропична здравна акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от профилирана здравна помощ жители на Босилеград.

[i]

По покана на КИЦ „ Босилеград “ трима лекари експерти от Първа МБАЛ – София на 10 ноември, в предобедните часове, дойдоха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха пристигнали към 50 заинтригувани жители на Босилеград, измежду които и деца. Десетина минути откакто бяха почнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето. След тях в пространствата на КИЦ-а влязоха четирима служители на реда, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха постройката на КИЦ-а извън.

След двучасов разпит на чиновниците на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „ Босилеград “, на чиновниците на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушаване и нямат право да се занимават с провеждането на подобен вид филантропични акции. Също по този начин предизвестиха чиновниците на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвиняване.

След извършеният разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София, бяха отведени и арестувани в полицията в Босилеград в продължение на към 4 часа, без да ги разпитват и без да им сформират протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите жители чакаха лекарите през целия ден и последователно се разотидоха, с което здравната филантропична акция бе изцяло провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и чиновниците на КИЦ-а за следващ път излишно бяха уплашени в една показна и явно авансово доста добре готова полицейска акция. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР