По повод информацията, че Д. Л., обвинен за катастрофата от

...
По повод информацията, че Д. Л., обвинен за катастрофата от
Коментари Харесай

СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба във връзка с информацията за нарушаване на служебни задължения от служители на МВР в нощта на катастрофата, която причини смъртта на френски гражданин, а двама други бяха ранени

По мотив информацията, че Д. Л., упрекнат за злополуката от 25.09.2022 година на Околовръстен път, се е употребил с полицейска протекция в нощта на злополуката, Софийска градска прокуратура осведоми следното:

С разпореждане от 29.09.2022 година, след предоставена от СГП инспекция, прокурор в СГП образува досъдебно произвеждане за това, че на 25.09.2022 година в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние, не е изпълнило служебните си отговорности за да набави за себе си и за другиго полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия – закононарушение по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. Разследването беше предоставено на екип от следователи от отдел „ Следствен “ на СГП поради наредбата на член 194, алинея 1, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която следствието на закононарушения, осъществени от държавни чиновници по член 142, алинея 1, т. 1 от ЗМВР се организира от следователи.

При следствието по делото за пътнотранспортното произшествие с разпореждане от 28.09.2022 година наблюдаващият прокурор  разпореди на органите на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи голям брой съответно посочени дейности, свързани с определяне дали е имало патрулни коли по пътя на автомобила, ръководен от обвинения, дали същият е бил спиран за инспекция и дали такава е била осъществена, надлежно от кои чиновници и какво е открила инспекцията, бил ли е в непосредствена непосредственост до автомобила на обвинения патрулен автомобил, който е/не е подхванал съответни дейности, преди настъпването на ПТП и други

В осъществяване на постановлението от чиновници на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи са подхванати съответните дейности и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С разпореждане наблюдаващият прокурор по делото за злополуката отдели относимите от това наказателно произвеждане материали, които бяха приобщени към формираното досъдебно произвеждане за закононарушение по работа.

Незабавно по необходимост следователи от отдел „ Следствен “ на СГП направиха съответните дейности по следствието за събиране на доказателства. 

Активните процесуални дейности на СГП са ориентирани към откриване на обективната истина посредством провеждането на обективно, всестранно и цялостно следствие в сходство с условията на закона. 

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР