По повод Европейския ден за борба с грипа, на обща

...
По повод Европейския ден за борба с грипа, на обща
Коментари Харесай

Съществува риск от силна грипна епидемия 190 000 пенсионери ще могат безплатно да се ваксинират срещу грип

По мотив Европейския ден за битка с грипа, на обща конференция БЛС, неправителствения бранш и българските здравни управляващи сигнализираха, че тази есен може да се чака завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от елементарното.

Поради облекчение на рестриктивните мерки против COVID-19 и обстоятелството, че през последните две години хората не са се срещали всеобщо с грипния вирус, е налице мощен спад в естествения популационен имунитет на популацията против сезонния грип. Това може да докара до още по-голяма непредсказуемост във връзка с време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

„ Съществува риск от усложнена грипна зараза и вероятни тежки едновременни инфекции с вирусите на COVID-19 и грип. Този извод базираме на опита от някои страни от Южното полукълбо, да вземем за пример в Австралия и Южна Африка, където се наблюдаваше бързо повишаване на разпространяването и циркулация отвън типичния грипен сезон. Динамиката на епидемията в Австралия накара някои откриватели да предвиждат тежък грипен сезон, по-силен от този през 2017 година, който докара до огромен брой хоспитализации. В Северното полукълбо също станахме очевидци на необикновен модел на разпространяване на грипа. В Европейски Съюз и в България в това число наблюдавахме необикновена циркулация през късната пролет, в други страни като Нидерландия имаше тежка вълна. От друга страна в Съединени американски щати грипният сезон беше с по-голяма дълготрайност с два пика на заболяемост и циркулацията на грипни вируси се резервира нетипично висока даже и през летните месеци. “, разяснява доц, Ангел Кунчев, Главен държавен здравен контрольор.

„ В продължение на повече от 2 века имунизациите са помогнали да създадем света по-безопасен – от първата ваксина, създадена за отбрана против едра шарка, до най-новите иРНК ваксини, употребявани за попречване на тежки случаи на COVID-19. Ваксините ни пазят като човеци и ни оказват помощ да се пазиме взаимно като членове на световната общественост. Грипът продължава да съставлява сериозна евентуална опасност за публичното здраве и годишната имунизация против грип остава сериозен инструмент за попречване на грипа и неговите евентуално съществени последствия. Доказателствата в международен мащаб ни споделят, че през множеството сезони хората на 65 и повече години носят най-голямото задължение на тежкото грипно заболяване, което съставлява по-голямата част от обвързваните с грип хоспитализации и смъртни случаи. Други рискови категории включват бременни дами, дребни деца, хора с отслабен имунитет и хора с хронични болести. Най-добрият метод да се предпазите от грип е да си поставите ваксина. Противогрипните ваксини са безвредни, ефикасни и съществена мярка за предотвратяване от грип и понижаване на въздействието на епидемиите. “,

„ Можем да чакаме, че тази година грипът ще бъде по-сериозен. Затова по-добре да се предпазим от болестта, в сравнение с да се надяваме, че то ще мине леко. Информирането и на обществото за изгодите от имунизациите против сезонен грип, могат да предотвратят тежки затруднения, смъртните случаи и потребност от болнично лекуване поради грип. И макар, че в България сме на последните места в Европа както във връзка с имунизацията против КОВИД-19, по този начин и против грип, обсегът с противогрипни ваксини се е нараснал доста с помощта на Националната стратегия за предотвратяване от сезонния грип за популацията над 65-годишна възраст и от 2% през 2018 обсегът у нас доближи 16% от възрастното население над 65 години. Добре открито е, че в съпоставяне със здравите, млади човеци, възрастните хора са изложени на по-висок риск от съществени грипни затруднения, в това число пневмония, хоспитализации и смъртни случаи (до 70% от всички случаи, свързани с грип). Добрата вест е, че по програмата тази година са обезпечени 190 000 безвъзмездни ваксини, които до края на седмицата ще бъдат разполагаем на всички персонални лекари. Всеки искащ в тази възрастова група може гратис да бъде ваксиниран, в случай че в точния момент съобщи готовността си при своя персонален доктор. “, показа доктор Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина.

„ Грипът е доста съществено респираторно заболяване. Тежко протичащо, с доста затруднения, които безусловно могат да обиден всеки орган или система и най-много затруднения по утежняване на хронични болести. До момента към момента няма изолирани случаи на грип у нас, само че данните ни демонстрират, че се усилва интензивността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни болести. Затова прекомерно евентуално е да се чака грипна зараза тази година и най-сигурния метод за предотвратяване е с противогрипните ваксини “, заяви

По отношение на слагането на противогрипна ваксина и на ваксина против КОВИД-19, мнението, както на СЗО, по този начин и на редица интернационалните здравни институции, е за по едно и също време приложение на двете ваксини. Такова е мнението и на българските здравни управляващи.

„ От въвеждането на годишната всеобща имунизация с противогрипни ваксини преди повече от 60 години, те са избавили безчет човешки животи и са предотвратили или лимитирали разрастването на редица пандемии. Те са с потвърден във времето добър профил на сигурност и могат единствено да ни оказват помощ да се оправим с тежките затруднения от вирусните болести. Дългогодишния ми опит на доктор, който имунизира своите пациенти, удостоверява това. Хората над 65-годишна възраст, които по начало са с отслабена имунна отбрана, са мощно застрашени. Затова и при тях са вероятни по-чести и тежки затруднения. Според данните на първия за България разбор за въздействието на грипа върху здравната система у нас, повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, породена от грип, като 25% от тях са на възраст на 65 години. Изключително рисково е протичане на болестта и при хора с хронични болести, по тази причина призоваваме всички те да се имунизират още през октомври. “ разяснява доктор Брънзалов, зам.председател на УС на БЛС и заместник-председател на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че през сегашния грипен сезон 2022/23 четиривалентните противогрипни ваксини включват предложените от Световната здравна организация варианти, които се чака да преобладават в Северното полукълбо, а точно:

- Грипни вируси вид А:

Victoria/2570/2019 (h1n1) и Darwin/9/2021 (h3n2)

- Грипни вируси вид Б:

Austria/1359417/2021 (b/ Victoria lineage) и Phuket/3073/2013 (b/Yamagata lineage).

Той показа, че е в ход приемането на новата Националната стратегия за предотвратяване от сезонния грип за популацията над 65-годишна възраст 2022-2026. Тя ще продължи да дава безвъзмезден достъп до противогрипна имунизация за хората на възраст 65+ години. Очакванията са Програмата да бъде утвърдена от Министерски съвет преди края на актуалната година.

Доц. Кунчев добави, че България към този момент разполага с двувалентните ваксини против КОВИД-19. Те са Comirnaty Original/Omicron BA.1, Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Наличието на разнообразни приспособени ваксини против Омикрон и неговите подварианти ни дава опция за по-широка отбрана на популацията против COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато с изключение на сезонния грип са вероятни нови Коронавирус талази. От началото на месец октомври е основана организация, приспособените ваксини да бъдат налични в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във имунизационните пунктове в лечебните заведения и в районните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ може да бъде открита подробна информация за имунизационните пунктове в съответната област.

Накрая доцент Кунчев напомни някои значими обстоятелства, които не трябва да се не помнят, когато се готвим да посрещнем есенно-зимния сезон.

1. Ваксината против сезонен грип съдържа убити вируси или елементи от тях, които не могат да причинят заболяване от грип или друго остро респираторно заболяване!

2. Ваксината би трябвало да се слага годишно, като всеки сезон тя е с друг състав, заради непрекъснато изменящите се грипни вируси!

3. Ваксината защищава единствено от включените в състава й грипни вируси и надлежно от развиването на тежкото заболяване от грип, само че не оказва помощ против други причинители на дихателни инфекции!

4. Не бива да се бърка грипа с други остри респираторни и стомашно-чревни болести в това число КОВИД-19, чиито причинители циркулират през цялата година и от време на време провокират сходни признаци!

5. Завършената КОВИД-19 имунизация и бустерните дози мощно се предлагат и на всички възрастни хора над 60-годишна възраст и изключително тези, с заболявания на обмяната като диабет, затлъстяване, хронични сърдечно-съдови и белодробни болести и други За най-подходящият интервал за бустер имунизация против COVID-19 и избора на ваксина, с оглед настоящата фаза на вероятно хронично заболяване и провежданата терапия, жителите могат да съветват със своя общопрактикуващ доктор и с наблюдаващия болестта експерт.

В допълнение той още веднъж обърна внимание, че с изключение на имунизациите не трябва да подценяваме нормалните ограничения за предотвратяване от грип и острите респираторни болести, а точно:

1. Покривайте носа и устата си с еднократна кърпичка, когато кашляте и кихате;

2. Мийте постоянно ръцете си с вода и сапун или ги обтривайте с мокри кърпички и дезинфектант;

3. Почиствайте и дезинфектирайте предметите и повърхностите, които могат да бъдат нечисти с грипни вируси.

4. Проветрявайте постоянно помещенията;

5. Ако имате признаци на грип, не се приближавайте на по-малко от 1 метър до околните;

6. Избягвайте целувки, обятия и ръкостискане;

7. Избягвайте да пипате очите, носа и устата си с неизмити ръце;

Ако имате признаци на грип – останете у дома, не ходете на работа, на учебно заведение и тук-там, където се събират доста хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР