По повод днешното обсъждане на проблемите с топлоснабдяването в град

...
По повод днешното обсъждане на проблемите с топлоснабдяването в град
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска стриктен контрол и компенсации за парното в Перник

По мотив днешното разискване на проблемите с топлоснабдяването в град Перник, проведено от ръководителя на Общинския съвет Димитър Колев, омбудсманът Диана Ковачева е изпратила мнение, в което акцентира, че са нужни трайни решения за обезпечаване на качествено и непрестанно отопление и битово горещо водоснабдяване в града.

Проф. Ковачева показва, че проблемите с качеството и сигурността на топлото в Перник са систематични и освен не се вземат решение, само че и се задълбочават по тази причина е нужен прецизен надзор за спазването на индикаторите за качество на топлоснабдителните услуги.

„ Очаквам справедлива и ефикасна инспекция от способените органи по отношение на аргументите за честите повреди по оборудванията на „ Топлофикация-Перник “ АД, за резултатите от която жителите на Перник да бъдат осведомени навреме “, написа в мнението си публичният бранител.

Диана Ковачева обръща внимание, че топлопреносното дружество би трябвало да предприеме краткосрочни и дълготрайни ограничения за прекратяване и попречване на бъдещи нарушавания, както и да поеме отговорност за несъблюдение на отговорностите си, посредством обективни обезщетения на клиентите си.

„ Проблемите на битовите клиенти на „ Топлофикация-Перник “ са трайно във фокуса на моето внимание. През последните три отоплителни сезона в институцията на омбудсмана постъпиха десетки тъжби и сигнали от поданици на град Перник за чести повреди и влошено качество на услугата “, акцентира Ковачева и изброява всички подхванати дейности от нейна страна - изпратените писма и рекомендации и получените отговори от виновните органи от 2020 година досега.

Последното деяние от страна на омбудсмана е по отношение на множеството тъжби и сигнали от поданици на града за непланови спирания на парното и топлата вода през месеците декември 2021 година и януари 2022 година и последвалата на 11 февруари 2022 година рекомендация до новоизбрания ръководител на КЕВР - да бъде осъществена поредна изключителна инспекция на оборудванията на „ Топлофикация-Перник “ поради честите повреди, довели още веднъж до студено парно и липса на топла вода за клиенти на сдружението.

„ Изтъкнах, че единствено за интервала от 27 януари 2022 година до 11 февруари 2022 година са регистрирани четири повреди на главен топлоизточник, които са довели до спиране на топлоснабдителните услуги в града. Отделно, заради повреди на топлопроводи в същия интервал е нарушавано естественото топлоснабдяване на обособени региони, като кв. „ Изток “, кв. „ Тева “ и други. Поисках още веднъж от регулатора справедлива оценка по отношение на спазването на лицензионните отговорности на топлопреносното дружество и по-конкретно за осъществяването на индикаторите за качество на топлоснабдителните услуги “, показва проф. Ковачева.

Омбудсманът осведоми още, че на 18 февруари тази година е получила уверението на ръководителя на КЕВР, че регулаторът е осведомен с зародилите проблеми и е по отношение на управлението на „ Топлофикация-Перник “ - изискани са документи, данни и информация, свързани с нарушеното топлоподаване през настоящия отоплителен интервал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР