По повод днешния 8-и март Полският културен институт отправя две

...
По повод днешния 8-и март Полският културен институт отправя две
Коментари Харесай

Полският културен институт с изложба и филм по повод 8-и март

По мотив днешния 8-и март Полският културен институт насочва две предложения – за галерия и филм.

“Жените на независимостта” – по този начин се споделя изложбата, която показва няколко дами, изиграли огромна роля в историята на възникване на полската нация и еднаквост. Действащи в разнообразни области – политика, просвета, обучение, просвета, стопанска система и военно дело, те трансформират орисите на обособени хора, локални общности и цялото полско общество.

Някои от тях са известни отвън рамките на Полша, имената на други би трябвало да бъдат изведени от сянката и показани в един необятен публичен и исторически подтекст. Някои от имената са: Емилия Платер, Елиза Ожешкова, Мария Склодовска-Кюри, Виктория Улма, Ирена Сендлер, Анна Валентинович.

Прожекция на кино лентата “Солидарност съгласно жените”, с режисьор Пьотр Шливовски и Марта Джидо (2014, 103‘), е с български надписи. Той съставлява документален роман за дамите, опълчили се против властническото държавно управление на Полската национална република, ръководено от ген. Войчех Ярузелски, което фрапантно лимитира свободите на жителите посредством въвеждане на военно състояние, в опит да смаже политическата съпротива при започване на 80-те години на 20 век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР