По повод Деня на народните будители, днес на старите Новоселски

...
По повод Деня на народните будители, днес на старите Новоселски
Коментари Харесай

Честит Ден на народните будители!

По мотив Деня на националните будители, през днешния ден на старите Новоселски гробища в Сливен се извърши поклонение пред лобното място на видни сливенци.

Сред тях са Добри Чинтулов, Димитър Табаков, Мишо Тодоров, Илия Цеков, Иван Апостолов.

„ Добри Чинтулов е едно от имената в българската история, което най-пълно въплъщава и е сборен облик на будителя. Той взе участие във всички форми на битките на българския народ – за национално просвещение, за самостоятелна българска черква и в национално-освободителната битка. Неговите пламенни слова и вик към българите, да се пробудят и да се борят за свободата си, е един от най-силните и запаметяващи се в нашата история. Неслучайно, част от неговата ария „ Стани, стани, левент Балкански “, и през днешния ден тъкмо в 12 ч., звучи от часовниковата кула над постройката на Общината, напомняйки ни за една от емблемите и горделивост на Сливен “ съобщи след заупокойната молитва кметът Стефан Радев, който бе измежду присъстващите на днешното поклонение. Той бе съпроводен от зам.-кмета по филантропичните действия Пепа Чиликова.

За голямото значение на празника, отдаден на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух, говори и ръководителят на Сдружение „ Мати Болгария “-Сливен, Дора Пондалова. Сдружението е обичайният съорганизатор  на проявата в Сливен.

„ Денят на националните будители поражда в прекомерно сложни времена, след Първата международна война. Именно в подобен миг българите се вглеждат в най-светлите имена на нашето духовно минало. Търсят прикосновение с тези, които в мъчно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, са прибирали равновесието и духовната непоклатимост на българите “, съобщи Дора Пондалова.

В поклонението се включиха възпитаници от ППМГ „ Добри Чинтулов ”, от ПХГ „ Дамян Дамянов ”, от ПГИ „ Проф. Димитър Табаков ” и ПГЕЕ ”Мария Кюри ”, общественици и жители.

Организатори са Сдружение „ Мати Болгария – Сливен ” и Община Сливен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР