По повод 8 март – Международния ден на жената в

...
По повод 8 март – Международния ден на жената в
Коментари Харесай

Художествената галерия в Свищов представя изложба посветена на 8 март

По мотив 8 март – Международния ден на дамата в ХГ „ Николай Павлович “ – гр. Свищов ще бъде показана галерия на една от бележитите български дами – художници.

Изложбата е формирана от 33 картини с маслени бои на Мара Чорбаджийска, предоставени от Литературно-художествен музей „ Чудомир “ – гр. Казанлък.

Изложбата може да се посети всеки работен ден от 1 до 28 март.

___________

Мара Нонова – Чорбаджийска е родена в гр. Трявна на 22.02.1895 година в прочут жанр на иконографи. Тя е внучка на един от колоритните персони на XIX век – поп Кою Витанов, прочут тревненски занаятчия резбар.

Постъпва в Художествената академия, където учи живопис при проф. Иван Мърквичка. Завършва Академията през 1921 година

През 1919 година открива първата си независима галерия в Стара Загора.

Тя е от ония художници, които назоваваме родени живописци. Останала ненапълно в сянката на именития си брачен партньор Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Мара Чорбаджийска твори под въздействие на импресионизма и основава завладяващи творби.

Тя работи като преподавател по изобразяване в града на розите. Има 12 независими изложения.

Основна част от картините ѝ през днешния ден се съхраняват в ЛХМ “Чудомир “. Нейни творби имат Национална Художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, градските художествени галерии на Казанлък и Стара Загора, частни сбирки в страната и чужбина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР