По повод 8-и март жените в Мадрид и Париж изпратиха

...
По повод 8-и март жените в Мадрид и Париж изпратиха
Коментари Харесай

Жените в Мадрид и Париж изпратиха силни послания по повод 8-и март

По мотив 8-и март дамите в Мадрид и Париж изпратиха мощни послания. Със зрелищни акции те се оповестиха за повече права и срещу домашното принуждение.

 © Българска телеграфна агенция
В среднощ испанските дами започнаха своята първа национална стачка. С дрънкане на тенджери, тигани, капаци, лъжици и други домашен принадлежности.

Недоволството им е предизвикано от по-ниското възнаграждение за дамите, домашното принуждение и преобладаващата в страната " мачо " просвета.
Ева, 21-годишна работеща студентка: Протестираме за тъждество, за правата на дамите и с цел да покажем, че не сме на по-ниско равнище. Искаме да работим, да живеем умерено и да имаме същите права като мъжете, тъй като и ние сме хора и като такива имаме право на митинги и стачки. Не би трябвало да се опасяваме да излезем и да кажем по какъв начин се усещаме или какво се е случило в живота ни. Какво сме изтърпяли единствено тъй като сме се родили дами.
Фактите сочат, че единствено през предходната година в Испания са били убити 99 дами, а причинители са техните сътрудници. Освен това заплатите на дамите са с 15% по-ниски от тези на мъжете за едни и същи позиции. Жените са натоварени и с по този начин наречените " невидими " задания, свързани с развъждането на децата и семейството.

Миналата година бяха проведени сходни стачки в доста испански градове, само че това е първият народен митинг на дамите. Очаква се той да бъде подсилен от учители, публицисти, медицински служащи и политици, в това число кметиците на Мадрид и Барселона.

Кметът на Париж Ан Идалго също се включи в акция във френската столица. Тя държеше транспарант с надпис " Сега ние действаме ". Това е името на придвижване против половия тормоз и насилието над дами, към което към този момент се причислиха повече от 160 френски актриси. Този надпис се появи и на Айфеловата кула.
Ан Идалго, кмет на Париж: Посланието ни е към мъжете и към обществото - тъй като нашата битка не е " срещу ", а " за ". Всеки път, когато има прогрес в интерес на дамите, всякога, когато в обществото има повече тъждество и успокоение и по-малко сексизъм, ще има и по-малко принуждение. От това ще спечелим всички, в това число мъжете.
В акцията пред Айфеловата кула взе присъединяване и френският министър на културата Франсоаз Нисен. Новото френско придвижване следва образеца на холивудското Time`s Up. Негова цел е да набира средства в помощ на дами, искащи да заведат каузи против своите нападатели. За да няма повече дами, които да споделят " #MeToo " - отпратка към друго американско придвижване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР