По повод 25 години от публикуването на първата книга за

...
По повод 25 години от публикуването на първата книга за
Коментари Харесай

25 години Хари Потър: Кралският монетен двор пуска специални монети с илюстрации


По мотив 25 години от публикуването на първата книга за Хари Потър – „ Хари Потър и Философският камък “, Кралският монетен двор на Англия пуска специфични колекционерски монети с момчето вълшебник, пишат международните медии, представени от Българска телеграфна агенция.

На монетите са изобразени Хари Потър, влакът „ Хогуортс Експрес “, магьосникът Албус Дъмбълдор и учебното заведение за вълшебства „ Хогуортс “. Първата монета от сбирката – тази с магическия трен „ Хогуортс Експрес “ към този момент е пусната в продажба и на нея за последно ще бъде изобразен ликът на Елизабет II на лицевата ѝ страна.

Първите две монети от сбирката ще са с портрета на починалата кралица Елизабет II, а последните две ще бъдат с портрета на новия английски крал Чарлз III. Подобна смяна на портрета по време на серия монети е необичайност, изясняват от Кралския монетен двор. Именно това прави сбирката доста търсена.

Монети Хари Потър


„ Тази сбирка от монети служи като увещание за прехода от най-дълго управлявалия монарх на Англия до първото появяване на крал Чарлз Трети върху монети на Обединеното кралство “, разяснява Ребека Морган, шеф на колекционерските услуги в Кралския монетен двор.

Илюстрациите върху монетите са на английския художник Джим Кей. Някои от тях са с изменящи се изображения, които при въртене разкриват светкавицата на челото на Хари Потър и цифрата 25 за годишнината от първото издаване на книгата на Джоан Роулинг.

Цените на монетите „ Хогуортс Експрес “ варират от 11 лири за брилянтна блестяща версия с деноминация от 50 пенса до 5215 лири за златна монета с деноминация от 200 лири.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР