По повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил

...
По повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил
Коментари Харесай

МОН награди заместник-директори на училище във Вършец /снимки/

По мотив 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, двамата зам.-директори на СУ „ Иван Вазов “ – Вършец: Петя Цветкова и Рени Спасова, получиха влиятелни награди от МОН и РУО – Монтана, които им бяха връчени на специфична гала от началника на Регионалното ръководство по обучение Трайка Трайкова.
Петя Цветкова е номинирана с най-високото почетно отличие на Министерството на образованието и науката - грамота „ Неофит Рилски “, за цялостна професионална трудова активност в системата на предучилищното и учебното обучение и принос в развиването на просветителното дело в България, а Рени Спасова – с Наградата на РУО – Монтана за 2023 година в категория „ Учител на годината “, за всеобхватния й принос в развиването и усъвършенстването на работа на учебното заведение.
Петя Цветкова е с магистърска степен с подготовка Учител по география и стопанска система и компетентност,,Регионално развиване и политика “ от Великотърновски университет,,Св. Св. Кирил и Методий “ и магистърска компетентност,,Теория и ръководство на образованието “ от Софийския университет,,Климент Охридски. В СУ,,Иван Вазов “ е заместник-директор от 5 години.
Тя е новаторски преподавател, като употребява модерни способи на преподаване.
Участва и се образова в академия за учители в Барселона - в квалификационен курс за шефове по план на Еразъм +.
През 2022 година става част от новаторски екип, който се образова в университета в Жерона, Испания, като взе участие в създаването и мултиплицирането на уроци, основани на Монтесори педагогика и изобретателни технологии в мултикултурни учебни заведения.
През същата година взе участие в интернационална среща в Атина за създаването на учебник с уроци, включващи тематични модули, представящи правилата на Монтесори и разнообразни просветителни технологии в поддръжка на приобщаващо обучение и на по-мотивиращо и увлекателно преподаване на STEM в учебно заведение.
През юли 2022 година става координатор по план на колоса INTEL,,Skills for innovation ”- Умения за нововъведения, където с екип от учители образоват възпитаници от V клас с най-голям клас устройства. Занятията предизвикват STEM дисциплините, цифровата подготвеност и свястно потребление на технологиите в образователните часове.
Включва се в образование на LEGO EDUCATION,, Лего Роботика “. Успява да стимулира учители от начална степен да преминат висок клас образование, с помощта на което възпитаници от II и III клас конструират и вършат първи стъпки в програмирането.
Координатор е по три извънредно значими за учебното заведение плана:,,Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “,,,Подкрепа за триумф “ и,,Подкрепа за дуалната система на образование “.
През април тази образователна година публично е поканена от Центъра за креативно образование (официален сътрудник на Гугъл за България) да се образова в обучителна стратегия Certified Trainer.
Освен новаторски уроци, има интерес към насърчаване на извънкласните действия в учебно заведение. Координатор е по стратегия,,Кинообразование “, като основава,,Кино клуб в учебно заведение “.
Петя Цветкова е сертифициран преподавател за потребление на Гугъл инструментите Гугъл Certified Educator, което й разрешава приложение на новаторски технологии в образованието. Освен това образова и в LEGO роботика, като част от цялостния новаторски план на учебното заведение.
Рени Спасова е приключила специалността,,Математика и информатика “ в Софийския университет,,Св. Климент Охридски “. Работи като преподавател по тези предмети, а по-късно заема длъжността зам.-директор по образователната част в СУ „ Ив. Вазов “ – Вършец.
Тази година приключва цикъла на нововъведението на учебното заведение - план,,Стандарт + “, която обгръща тригодишен интервал от 2021г. до 2023 година Тя включва основаването на нов образователен предмет,,Lego РОБОТИКА “ – събирателно влияние сред образователните дисциплини: български език и литература, математика, осведомителни технологии и технологии и предприемачество, посредством Legо обучение.
Рени Спасова управлява работата на учебните екипи в другите класове за решение на житейски проблеми. Създава размер от ново образователно наличие, подчинено на холистичното обучение на възпитаниците си.
Нейни ученици вземат участие няколко пъти в показване на нововъведението пред проучвателен екипи на МОН, Центъра за креативно образование и ползват концепцията за задачите на приобщаващото обучение и мотивация на учениците за присъединяване в образователния развой.
Участва дружно с педагогическия екип в националния конгрес,,Училищата с нововъведения в бъдещето “, където целият екип бе награден за нововъведение.
Спасова взе участие в популяризирането на опита си и педагогическите решения в,,Стандарт + “ пред няколко други учебни заведения и план,,Учещи се учебни заведения “ на 51 СУ,,Елисавета Багряна “ - гр. София. В момента, дружно с екипа си, приготвя филм за използване на компетентностния метод в нововъведението,,Стандарт + “, който ще бъде промотиран на междуучилищен конгрес по Национална стратегия,,Иновации в деяние “ през юни 2023 година
Непрекъснато покачва квалификацията си, като някои от последните й образования са свързани с Lego education Гугъл и Certified Educator.
От позицията на началник на просветителната институция взе участие в създаване на партньорства с други просветителни институции: СУ,,Христо Ботев “ - гр. Карнобат, ПГ,,Велизар Пеев “ - гр. Своге и други.
Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров персонално поздрави двамата заместник-директори с приемането на влиятелните награди, като на специфична гала в постройката на Общинска администрация – Вършец, извършена на 22 юни, им връчи плакети и приветствени адреси с признателност за приноса им в развиването на просветителното дело в община Вършец.
„ Получените влиятелни награди са самопризнание за труда ви и честен тласък, който е извънредно значим за обосноваване работата ви като педагози и уредници на просветителния развой. Продължавайте безрезервно, с достолепие и поредност да работите за просперитета на нашата община “, сподели градоначалникът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР