По повод 185 години от рождението на Васил Левски, която

...
По повод 185 години от рождението на Васил Левски, която
Коментари Харесай

Откриха паметник на Васил Левски в Ямбол

По мотив 185 години от рождението на Васил Левски , която се навършва на днешния 18 юли, в Ямбол беше открит и осветлен негов монумент . Средствата за бюст-паметника бяха събрани напълно с дарения . Монументът е повдигнат на централната пешеходна улица „ Георги Раковски “, наоколо до постройката на Общината, а негов създател е скулпторът Любомир Добрев.

Церемонията се състоя в наличието на почетен часовой и представителни елементи на военнослужещи от гарнизон Ямбол, под съпровода на градския духов оркестър с диригент маестро Васил Шейтанов. Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и свещеноиконом Янко отслужиха водосвет и заупокойна молитва в памет на дякон Игнатий. Паметникът бе открит от кмета Валентин Ревански и ръководителя на Общинския съвет Антон Шиков.
 Българска телеграфна агенция
„ Искам да благодаря с цялото си сърце на всички, които се включиха в тази благородна и родолюбива идея . След осем дълги години тази концепция се осъществя на дело, а не остана единствено на думи. Нека този монумент на Васил Левски припомня на нас, на нашите наследници и на идните генерации за всички българи, които са дали живота си за свободата на родината. Нека ни припомня за нашето славно минало, тъй като народ без минало няма бъдеще, тъй като каузи трябват, а не думи “, сподели кметът Ревански.
 Българска телеграфна агенция
Вазовата ода „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ прозвуча в осъществяване на петгодишната Сияна Стоянова и артистът и шеф на ямболския Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “ Михаил Лазаров. Множество жители, представители на политически партии и родолюбиви организации уважиха Апостола с минута безмълвие и рухване на колене. На откриването на паметника участва и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност. 
 Българска телеграфна агенция
Идеята за основаването на монумент на Апостола е от 2014 година на Петър Панков, основател на гражданското съдружие „ Левски – Дяконът “. Сдружението съумява да събере и първите средства. През 2019 година Общинският съвет утвърди построяването, а през миналата година самодейността се трансформира в общоградска. „ Мисля, че мястото на паметника е тъкмо тук, на центъра на града, въпреки че имаше, какви ли не полемики. Левски е най-голямата историческа персона, към която сме подготвени да се обединим, без оглед на леви, десни и всевъзможни политически пристрастия “, разяснява пред Българска телеграфна агенция Петър Панков. 
 Българска телеграфна агенция
Според историци , Васил Левски посещава Ямбол сред декември 1868 година и февруари 1869 година, по време на първата му обиколка по българските земи. През 1872 година Дяконът идва още веднъж в града и се среща с ямболския бунтовник Георги Дражев. Счита се, че точно тази среща е повлияла за основаването на локалния революционен комитет през 1873 година.             
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР