По повод 18 октомври – Европейския ден за борба с

...
По повод 18 октомври – Европейския ден за борба с
Коментари Харесай

Пловдив се включва в националната кампания за превенция на т...


По мотив 18 октомври – Европейския ден за битка с трафика на хора, започва втората част на акцията за предварителна защита на трафика на хора, с фокус върху половата употреба. Тази година тя е под надпис „ Не си играй със ориста им “ и е проведена от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и Националната комисия за битка с трафика на хора (НКБТХ), с поддръжката на EMPACT. Идеята, креативните решения и реализацията на акцията са плод на напълно български екип, а дейностите още веднъж ще се осъществят в 26 европейски страни.

Акцентът на втората част от акцията е подложен върху използването на полови услуги, предоставяни от жертви на трафик. Търсенето на полови услуги е един от главните фактори, които стимулират нарушителите да експлоатират жертвите си. Не всяко момиче, което проституира, го прави непринудено, а когато клиентът знае това, той е съизвършител в закононарушение и неговите действия също подлежат на наказване и наказания.



„ Не си играй със ориста им “ ще се популяризира още веднъж на територията на страните на генезис на жертви на трафик, както и в страните на дестинация. „ Страни на дестинация “ са тези страни, в които трафикантите експлоатират жертвите си, а клиентите им употребяват техните услуги. Понякога без да подозират, от време на време досещайки се, а различен път – с ясното схващане, че момичето заплаща тяхното мимолетно наслаждение с цената на достолепието си, с болката, унижението и страха да живееш в клопката на употребата.

В Пловдив комисията за битка с трафика на хора планува редица действия, измежду които осъществяване на видео конкурс за възпитаници 9-ти и 10-ти клас от 4-те учебни заведения в регион „ Тракия”, взаимно с МКБППМН - регион " Тракия ". За първите три отличили се тима ще бъдат обезпечени предметни награди от страна на НКБТХ, както и Фондация „ Кампания А21” България. Европейският ден за битка с трафика на хора ще бъде маркиран и в ПГ по електротехника и електроника посредством осъществяване на поредност от просветителни лекции по казуса " трафик на хора ". Ще бъде извършен и районен обучителен семинар взаимно с Местната комисия за битка с трафик на хора, Пазарджик за следователи и проверяващи служители на реда.

Всяка година стотици млади дами залагат ориста си на карта. Сексуалната употреба от време на време остава невидима. Бъдещето им може да е друго. Трафикът на хора е закононарушение. Хората, които заплащат за полови услуги от жертви на трафик, носят наказателна отговорност.

Годишно по данни на Прокуратурата на Р България над 300 души стават жертви на полова употреба. Обичайно това са млади дами и девойки, търсещи благоприятни условия за по-добър живот в страните от Западна Европа.

От началото на годината в профилираните услуги към Националната комисия за битка с трафика на хора 13 потърпевши от трафик за полова употреба са получили протекция и поддръжка.

Кампанията е резултат от взаимната работа на секретариата на Националната комисия и ГДБОП, с изобретателното присъединяване на рекламна организация New Moment New Ideas Sofia. Тематичното видео още веднъж е дело на един от най-известните режисьори в България - Валери Милев. За есенната акция са основани голям брой визии за онлайн и офлайн разпространяване, както и аудиоспот.

Кампанията се осъществя в партньорство с 10-те локални комисии за битка с трафика на хора, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Нова телевизия, BulgariaOnAir, Национална кабелна телевизия Евроком, Метрополитен ЕАД, Столична община, Търговска верига „ Фантастико “, Next Level Fitness Club, MamaNinja.bg, Paradise Center, Кино Арена, Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, Кампания А21, Център за безвреден интернет, Агенция „ Митници “, Национална организация по приходите, Национален застрахователен институт, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта, Агенция по обществено подкрепяне, Министерство на превоза, Министерство на здравеопазването, Директива за птиците „ Национална компания железопътна инфраструктура “ и други

ВАЖНИ КОНТАКТИ:

Единен европейски номер за незабавни случаи 112 (напълно безвъзмезден, набира се без код)

Национална комисия за битка с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail:

Местни комисии за битка с трафика на хора в градовете :

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: ;

Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: ;

Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: ;

Велико Търново, тел.: + 359 885 532 131, e-mail: ;

Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: ;

Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: ;

Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: ;

Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: ;

Русе, тел.: + 359 882 049411, e-mail: ;

Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail:

Национална телефонна линия против трафика на хора , фондация „ Кампания А21 “ – 0800 20 100

Повече за проблемите, свързани с явлението „ трафик на хора “ можете да намерите на интернет страниците на Националната комисия: и
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР