“ По повод 17 май – Световен ден за борба

...
“ По повод 17 май – Световен ден за борба
Коментари Харесай

Кюстендил е част от световната здравна кампания „Май месец за мерене“

“ По мотив 17 май – Световен ден за битка с хипертонията, се инициира най-голямата синхронизирана международна здравна акция „ Май месец за мерене “ на Международната лига по хипертония (ISH). За поредна година в България тя ще се организира по самодейност на Българската лига по хипертония с поддръжката на СЗО клон България, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други сътрудници.

На 30 май, вторник, 10:00-16:00 ч. • Кюстендил – площад „ Велбъдж “ 1,

„ Май месец за мерене “ има за цел да увеличи публичната информираност, да подчертае значимостта на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и понижаване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от намеса, според актуалните насоки за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане.

Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30 и 45%. В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. По време на предходните три години на скрининговата акцията „ Май месец за мерене “ в България – 2019, 2021 и 2022 год. са скринирани над 10 000 българи. Според обработени данни от тези измервания през 2022 год, присъединяване са взели над 4 027 български жители в 16 регионални града на междинна възраст 61.7 год. Пропорцията хипертоници, дефинирана като човеци, приемащи терапия или с измерени стойности на АН над 140/90 mmHg по време на скрининга, доближава 74.3%, като следени хипертоници на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34.8% от скринираните човеци. Правят усещане: • възходящата периодичност на новоустановена хипертония измежду избрани групи като млади мъже и дами на междинна възраст 35-65 година, • съпъстващият товар от спомагателни рискови фактори, разполагаем още от ранна възраст и • възходящата наклонност за липса на съответен надзор на АН, без значение от провежданата терапия (40.7% против 38.5% в предишни кампании). Всичко това се дължи основно на обстоятелството, че множеството хора с артериална хипертония не се лекуват, което се изяснява с ниските равнища на осведоменост и неналичието на постоянно премерване на кръвното налягане. Друга разпозната причина съставлява неналичието на информираност по отношение на таргети при провеждана терапия и тяхното значение в ръководството на риска. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с редица поведенчески рискови фактори БЪЛГАРСКА ЛИГА Пожарна охрана ХИПЕРТОНИЯ www.hypertension.bg прекален банкет на сол с храната, злоупотребата с алкохол и тютюневи произведения, незадоволителната физическа интензивност и свърхтегло. По време на акцията ще се организира и скрининг за предсърдно мъждене, което е найчестата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са наранени от предсърдно мъждене и се чака те да набъбнат със 70% до 2030 година. Освен директната връзка с нарасналото кръвно налягане, предсърдното мъждене е хронично прогресиращо заболяване, увеличаваща риска от животозастрашаващи затруднения като мозъчен инсулт и сърдечна непълнота и води до когнитивни нарушавания, намалявайки качеството и продължителността на живота. Скрининговите изследвания по самодейност на Българската лига по хипертония и сътрудници, направени на обществени места през годините, свидетелстват за висока периодичност на хипертонията и непълен надзор при към този момент настъпили затруднения. Това стимулира годишното осъществяване на национални осведомителни акции и всеобщи измервания на артериално налягане в България.

С акцията „ Май Месец за Мерене “ от 2022 година Българската лига по хипертония стана част от клиничния протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и предварителна защита на предсърдно мъждене. За първи път акцията ще бъде дообогатена с опцията участващите човеци да споделят стойностите на кръвното си налягане, измерено в домашни условия на уеб страницата на Българска лига по хипертония www.hypetension.bg.

Чрез самодейността „ Май Месец за Мерене в къщи “ искащите ще бъдат осведомени с разпоредбите за правилни измервания като процедура и стъпки, както и да получат информация за промяна на други съпътстващи рискови фактори. През 2023 година упоритостта е да се организира най-мащабното досега издание на национална здравна акция „ ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ. “ като акцията ще означи Световния ден на хипертонията и ще осъществя измервания във всички 28 регионални града и общо 37 местоположения за скрининг на територията на България. Участниците ще бъдат осведомени за рисковете от хипертонията, като получат осведомителни материали със препоръки за здравословен метод на живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на предсърдно мъждене и в домашни условия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР