По повод 146 години от Освобождението на България, Регионален военноисторически

...
По повод 146 години от Освобождението на България, Регионален военноисторически
Коментари Харесай

Оригинални фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея показва в изложба Плевенската панорама

По мотив 146 години от Освобождението на България, Регионален военноисторически музей - Плевен показва галерия „ Съхранените мемоари за войната “. Експозицията бе открита в Панорама „ Плевенска епопея 1877 “ от шефа на музея Володя Попов в наличието на заместник-кмета на Община Плевен Елина Димитрова, заместител регионалния шеф Александър Йотков, възпитаници и жители с интерес към събитието. Изложбата е част от деянията, отдадени на Националния празник 3 март, проведени от Община Плевен и Регионалния военно-исторически музей.

„ В навечерието сме на Националния празник Трети март – дата, сложила началото на Третата българска страна и държавността. Този миг е извънредно мощен в историята на всяка една страна. Преценихме за рационално да представим пред обществото ни и една друга позиция на образуване на усещане и мнение за това историческо събитие посредством най-директната форма за това време - фотографията “, сподели при откриването на изложбата доктор Володя Попов.

Изложбата „ Съхранените мемоари за войната “ показва 100 истински фотографии от сбирките на музея, подредени в 16 табла. Снимките пресъздават съществени моменти от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея. Голяма част от фотосите са подаяние на музея от съветското и румънското военно министерство. Техни създатели са съветският фотограф А. Д. Иванов и придворният фотограф на румънския княз КаролI- Франц Душек. Включени са и снимки на незнайни създатели.

Старите фотографии носят духа на епохата и съхраняват загатна за именити пълководци, съветски и румънски войскови елементи, участващи в подготовката и провеждането на военната акция на Дунавския фронт.

Проследен е пътят на съветската войска от Кишинев до Сан Стефано. Представено е хронологично придвижването на основните квартири на съветския император АлександърII,Великия княз ген. Николай Николаевич -главнокомандващ съветската Дунавска войска, и румънския княз КаролIв Бяла, Горна Студена и Пордим.

Акцентирано е на ролята на Плевенската епопея за хода и изхода на войната. Пред нас оживяват великите подвизи на ген. М. Д. Скобелев - Белия военачалник, моменти от блокадата и последния пердах за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 година

Старите снимки описват забита и всекидневието на локалното население. Дават информация за присъединяване на българите във войната и за приноса им за Освобождението на България.

Заснетите фрагменти илюстрират активността и на лекари, милосърдни сестри и санитари във военновременните лечебни заведения и лазарети. На бойното поле са светилата на съветската медицина: професорите Боткин - персонален доктор на императора, Пирогов - учредител на военнополевата хирургия, Склифасовски, Ерисман. Д-р Карол Давила управлява всички военносанитарни служби, лазарети и лечебни заведения на румънската войска.

Обърнато е внимание на ролята на военните репортери, художници и фотографи, с помощта на чиято активност е съхранен до през днешния ден споменът за Освободителната война. Влизането на съветската Дунавска войска в Сан Стефано е последният запечатан миг от събраните снимки. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският предварителен контракт.

Колекция от истински портрети на съветски генерали, дарени от съветското военно министерство, обогатява и добавя експозицията.

В изложбата са експонирани няколко копия на документи: на Манифеста на император Александър II за оповестяване на война на Османската империя от 12/24 април 1877 г.;на Възванието на БЦК в Букурещ към българския народ от 12/24 април 1877 година за подкрепяне на съветските войски и на Санстефанския предварителен контракт от 19 февруари/3 март 1878 година

Победата при Плевен намира необятен отзив в британския щемпел. Вестникът „ Илюстровани лондонски вести “, брой № 2011 от 12/24 януари 1878 година, е измежду любопитните експонати. Той съдържа графики на кореспондента Карол поп де Сатмари - велможа художник и фотограф на румънския княз Карол І, представящи значими моменти от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея.

Изложен е и „ Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 година “, съдържащ над 300 истински фотоси. Издаден е от Александър Шулц през 1928 година, който по това време е заместник-директор на Военно-историческите къщи - музеи и монументи в Плевен.

Акцент в изложбата са два истински портрета на император Александър II - от октомври 1877 година в Горна Студена и от декември с. година в Пордим. Показана е снимка на Осман паша - пълководец на турската войска при Плевен от 1877 година

Впечатление вършат две истински хладни оръжия - казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя. Особен интерес будят и персоналните движимости на граф Н. П. Игнатиев - броеница и кръстче.

Старитефотографии,включени в изложбата,не са пощадени от времето, множеството са избелели и пожълтели, само че са незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война и същински шедьоври на ранната снимка, споделят от екипа на РВИМ - Плевен.

Изложбата в Панорама „ Плевенска епопея 1877 “ може да бъде прегледана до края на месец април.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР