По повод 146 години от Освобождението на България Регионален военноисторически

...
По повод 146 години от Освобождението на България Регионален военноисторически
Коментари Харесай

Изложба „Съхранените спомени за войната“ представя РВИМ - Плевен

По мотив 146 години от Освобождението на България Регионален военноисторически музей – Плевен показва галерия „ Съхранените мемоари за войната “. Сто истински фотографии от сбирките на музея, показани в 16 табла, пресъздават съществени моменти от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея. Голяма част от фотосите са подаяние на музея от Руското и румънското военно министерство. Техни създатели са съветският фотограф – А. Д. Иванов и придворният фотограф на румънския княз КаролI– Франц Душек. Включени са и снимки на незнайни създатели.

Старите фотографии носят духа на епохата и съхраняват загатна за именити пълководци, съветски и румънски войскови елементи, участващи в подготовката и провеждането на военната акция на Дунавския фронт.

Проследен е пътят на съветската войска от Кишинев до Сан Стефано. Представено е хронологично придвижването на основните квартири на съветския император АлександърII,Великия княз ген. Николай Николаевич –главнокомандващ съветската Дунавска войска и румънския княз КаролIв Бяла, Горна Студена и Пордим.

Акцентирано е на ролята на Плевенската епопея за хода и изхода на войната. Пред нас оживяват великите подвизи на ген. М. Д. Скобелев – Белия военачалник, моменти от блокадата и последния пердах за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 година

Старите снимки описват забита и всекидневието на локалното население. Дават информация за присъединяване на българите във войната и приносът им за Освобождението на България.

Заснетите фрагменти потвърждават заслугите на проведената съветска и румънска здравна работа и илюстрират активността на лекари, милосърдни сестри и санитари във военновременните лечебни заведения и лазарети. На бойното поле е цвета на съветската медицина професорите: Боткин – персонален доктор на императора, Пирогов – учредител на военнополевата хирургия, Склифасовски, Ерисман. Д-р Карол Давила управлява всички военносанитарни служби, лазарети и лечебни заведения на румънската войска.

Обърнато е внимание на ролята на военните репортери, художници и фотографи, с помощта на чиято активност е съхранен до през днешния ден споменът за Освободителната война. Василий Верешчагин е един от дребното репортери, който доближава до Сан Стефано и показва на света истината за войната.

Влизането на съветската Дунавска войска в Сан Стефано е последният запечатан миг от събраните снимки. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският предварителен контракт. Краят на войната е комплициран, урежда се, въпреки и не дефинитивно обособяването на Третата българска страна.

Колекция от истински портрети на съветски генерали, дарени от Руското военно министерство обогатява и добавя експозицията.

В изложбата са експонирани няколко копия на документи: на Манифеста на император Александър II за оповестяване на война на Османската империя от 12/24 април 1877 г.;на Възванието на БЦК в Букурещ към българския народ от 12/24 април 1877 година за подкрепяне на съветските войски и на Санстефанския предварителен контракт от 19 февруари/3 март 1878 година

Победата при Плевен намира необятен отзив в британския щемпел. Вестникът „ Илюстровани лондонски вести “, брой № 2011, от 12/24 януари 1878 година, е измежду любопитните експонати. Той съдържа графики на кореспондента Карол поп де Сатмари – велможа художник и фотограф на румънския княз Карол І, представящи значими моменти от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея.

Изложен е и „ Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 година “, съдържащ над 300 истински фотоси. Издаден е от Александър Шулц през 1928 година, който по това време е заместител шеф на Военно-историческите къщи-музеи и монументи в Плевен.

Акцент в изложбата са два истински портрета на император Александър II – от октомври 1877 година в Горна Студена и от декември с. година в Пордим. Показана е снимка на Осман паша – пълководец на турската войска при Плевен от 1877 година

Впечатление вършат две истински хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя. Особен интерес будят и персоналните движимости на граф Н. П. Игнатиев – броеница и кръстче.

Старитефотографии,включени в изложбата,не са пощадени от времето, множеството са избелели и пожълтели, само че са незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война и същински шедьоври на ранната снимка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР