По повод 14 юни – Световния ден на доброволния и

...
По повод 14 юни – Световния ден на доброволния и
Коментари Харесай

Връчват грамоти на най-изявените кръводарители във Варна

По мотив 14 юни – Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител Областният съвет на БЧК – Варна и Регионалният център по трансфузионна хематология ще наградят отличили се кръводарители,

Събитието ще се организира на следващия ден, 14 юни, от 11 часа в Музея по история на медицината към МУ – Варна, намиращ се на ул. " Параскева Николау " №7.

С близо 8,4% са се нараснали кръводарителите в страната през първите 4 месеца на годината спрямо миналата 2021 година Техният брой е надлежно 55 760 за 2022 година и 52 351 за 2021 година За Националния център по трансфузионна хематология нарастването е почти 5%. Ако през предходната година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 година те към този момент са 12 864.

На 14-и юни се празнува Световният ден на доброволния кръводарител.

На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, разкрил системата на кръвните групи „ А-В-0 “ при започване на 20 век. За това свое велико изобретение, избавило и продължаващо да избавя милиони човешки животи, той е награден с Нобелова премия, а рождената му дата е избрана от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи публичното внимание към изключителната значителност на даряването на кръв от доброволни и безплатни кръводарители, които експертите дефинират като най-безопасната група донори. Основна цел, част от програмата на Световната здравна организация е всички страни да обезпечават потребностите си от кръв и кръвни съставки посредством доброволни неплатени донори, в сходство и в осъществяване на признатата още през 1975 година Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

По мотив 14 юни – Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител, до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски начинания в страната.

От 12 ч., на тържествена гала в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. „ Братя Миладинови “ № 112) ще бъдат отличени 15 организации и персони със специфичен принос за кръводаряването у нас. Събитието се провежда от Националния център по трансфузионна хематология взаимно с Българския Червен кръст. 73 предприятия, търговски сдружения, неправителствени организации, лечебни и образователни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ за проявената съпричастност, дейното присъединяване и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас.

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 страни се провеждат разнообразни събития, с които освен се оказва поддръжка на кръводарителите, само че и се предизвикват хиляди хора да се причислят към благородната идея на доброволното кръводаряване.

В България първата акция за безплатно даряване на кръв се организира през 50-те години на предишния век.

У нас всеки, който желае да подари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес:.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР