По повод 14 февруари “Свети Валентин – ден на влюбените“

...
По повод 14 февруари “Свети Валентин – ден на влюбените“
Коментари Харесай

Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

По мотив 14 февруари “Свети Валентин – ден на влюбените “ започва вторият стадий на Националната АНТИСПИН акция.

Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични ограничения и тази година самодейностите – част от акцията, ще се проведат най-вече онлайн. Доброволците на Българския юношески Червен кръст ще отбележат Деня под мотото #обичай безвредно, с акцентиращи върху значимостта на безвредното полово другарство, репродуктивното здраве и предварителната защита на рисковото полово държание прояви. Подробна информация за самодейностите е оповестена на уеб страницата на БЧК, както и на страниците на регионалните червенокръстки организации в обществените медии.

Ежегодно Националната АНТИСПИН акция се организира в 4 стадия. Първият стадий стартира на 1 декември – Световен ден за битка против СПИН, вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) започва третият стадий. Четвъртият, заключителен стадий, е лятната АНТИСПИН акция.

През 2021 година изследвани и разбрали своя ХИВ-статус са над 250 000 души. От началото на актуалната година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ–серопозитивни лица. В България през интервала 1986 – 2021 година са регистрирани общо 3 721 лица с ХИВ зараза.

И през 2021 година 93% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по полов път, а 6% са се инфектирали при инжекционна приложимост на опиати.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година – 35%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 26%. Броят на новорегистрираните мъже е над шест пъти по-голям от броя на дамите.

Към 31 декември 2021 година общо 1 950 лица с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 921 (98,5%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България е страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население през 2020 година у нас е 2.9, a междинният индикатор за страните от Европейски Съюз е 3.3.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР