По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на

...
По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на
Коментари Харесай

Стартира първият в България международен цирков фестивал

По мотив 125-годишнината от основаването на българския цирк, донесъл на страната международен триумф и популярност, тази есен софийският културен плакат предлага блестящо международно събитие – Първия интернационален цирков фестивал " Златен кон ", който ще се състои от 28 септември до 1 октомври в Националния замък на културата. Билетите за фестивала към този момент са налични в мрежата на eventim. С част от програмата на " Златен кон " ще се реализира национално турне в  няколко града - Пловдив, Русе и други Като отбелязва златните обичаи на българския цирк, фестивалът – първият по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развиване.

Мисията му е да трансформира цирковото изкуство във значима част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство. Първият интернационален цирков фестивал " Златен кон " се осъществя с помощта на Golden Horse Production, учредена от Венета и Лъчезар  Стефанови, в съдружничество с бизнесмена Илия Кадинов.

" По своята същина цирковият фестивал е неповторимо културно събитие, съревнование, където си дават среща разнообразни школи, актьори и течения, и трамплин за разкриване на нови гении ", показва Венета Стефанова, шеф на Golden Horse Production – продуцент на събитието.  " Златен кон " има огромен план и е предназначен да бъде кулминационна точка на интернационалния културен продан, както и " барометър " за достиженията на родното цирково изкуство в международен проект.

Освен първи в България, това е и единственият интернационален цирков фестивал на Балканския полуостров ", сподели още тя и добави, че се чака огромен зрителски интерес. Под светлината на прожекторите в първа зала на НДК феновете на фестивала ще могат да се насладят на изумителното майсторство на циркови актьори от целия свят.

" Златен кон " планува две спортни стратегии и церемония шоу на наградените циркови номера. Членове на интернационалното жури са шефове, създатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като – Международния цирков фестивал Монте Карло, и едни от най- влиятелните циркове- Цирк Де Солей, цирк Никулин, и така нататък Председател на жури комисията е именитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева – най-успялата треньорка на 20 век и създател на международно известната артистична натрупа " Нешанъл Арт ”.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР