По повод 100 години от своето създаване Професионалната гимназия по

...
По повод 100 години от своето създаване Професионалната гимназия по
Коментари Харесай

Представителна изложба по повод 100 години на каменоделната гимназия в Кунино беше открита в Мездра /снимки/

По мотив 100 години от своето основаване Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман, подреди представителна галерия в Мездра. Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата „ Мездра- май “.
Експозицията включва 8 скулптурни произведения от мрамор, варовик, пясъчник и механически камък, дело на някогашни и сегашни ученици на образователното заведение: „ Мадона Медичи “ и „ Хермес “ (от фонда на училището), „ Ваза “/ Дарин Ганчев, „ Борба “/ Румен Барфончовски, „ Заек “/ Кристиян Димчовски, „ Сън “/ Валерий Ганчев, „ Портрет на Сара “/ Цветомир Христов и „ Българка “/ Иванка Тодорова.
„ Благодаря на Община Мездра, че за следващ път ни дава опция да покажем творби на наши възпитаници и по този метод да предизвикаме интерес у младежите към изящните изкуства. Това за нас е доста огромна, значима поддръжка - поддръжка, от която имаме нужда… Надявам се да ви доставим естетическо наслаждение. Благодаря ви за наличието - очевидно всички сме зажаднели за просвета, зажаднели да бъдем дружно. Пожелавам на Община Мездра да се развива все по този начин възходящо, поисквам ви хубави Празници на културата! “, сподели при откриването на изложбата шефът на ПГ по каменообработване Яна Орлинова.
Кметът Иван Аспарухов акцентира, че пред общинското управление в никакъв случай не е стоял на дневен ред въпросът за възможното пренасяне на каменоделното учебно заведение от Кунино в Мездра.
„ Винаги можете да разчитате на нашето положително отношение и поддръжка от страна на хората, които ръководят това подземно благосъстояние на територията на общината - притежателите на кариери за рандеман на варовик “, съобщи Аспарухов и добави: „ Нашите две прилежащи общини са свързани с доста неща и едно от тях е точно каменоделството и обработката на тази естествена суровина “.
В знак на благодарност Яна Орлинова подари на Аспарухов „ Наръчник по Каменоделство/ Оперативно Зидарство “ (първо издание, Лайпциг, Германия, 1912 г.), преведен и публикуван неотдавна на български език по самодейност на Зидаро-каменоделския еснафин по случай вековния празник на ПГ по каменообработване - Кунино, а заместник-кметът Нели Минева й връчи от името на кмета на Мездра приветствен адрес.
„ Вековният празник на единственото каменоделно учебно заведение на Балканския полуостров (и второ в Европа!) е сериозен мотив за задоволство, заслужена горделивост и равносметка, написа в приветствения адрес. Вие и вашите прародители сте минали дълъг и нелек път, с цел да се утвърди гимназията ви като едно от най-авторитетните междинни образователни заведения у нас. Стотици младежи са получили основата на своята професионална подготовка във вашето учебно заведение и са траяли образованието си в родни и задгранични университети, а по-късно са се наложили като уважавани създатели в българското изтънчено изкуство.
Не се колебая, че професионалната отговорност на преподавателите в ПГ по каменообработване - с. Кунино образува трайни познания и оказва помощ за верния избор на тези, които приключват образованието си в този Храм на изкуството и просветата. Надявам се, че дружно ще съхраните и надградите положителните обичаи на вашето учебно заведение и ще го развиете като съвременно и съответно на актуалните действителности.
Приемете откровените ми пожелания за здраве и нови триумфи в подготовката на бъдещи експерти в обработката на камъка, които ще продължат да популяризират специалността си в България и по целия свят “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР