По последни данни сивият сектор у нас е 21,5 %,

...
По последни данни сивият сектор у нас е 21,5 %,
Коментари Харесай

АИКБ: По последни данни сивата икономика у нас е 21,5 %

По последни данни сивият бранш у нас е 21,5 % , следва при започване на декември да се разгласява новата му стойност, обогатена с показателя за неофициалната претовареност. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ на конгрес, отдаден на битката с недекларираната претовареност.

По думите на Велев, при този размер на сивата стопанската система, и при 40 % преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета, вредата за бюджета е 10 милиарда по-малко доходи. Изчисленията на АИКБ сочат, че два милиарда и половина повече доходи ще има в бюджета, в случай че единствено с пет % се понижи сивата стопанска система, което е постижима цел, добави Велев.

Недекларираната претовареност е най-често срещаната сива процедура, има справедлива основа по тази причина - у нас най-високият налог е налог труд, сподели Велев и добави, че този налог е 53,25 % за трета категория /за да получи един служащ нето 100 лв., предприятието би трябвало да заплати 53 лв. и 25 стотинки налози и осигуровки/.

Според него с последните законодателни дейности се стига до обстановка да няма връзка сред осигурителния принос и пенсиите, повече от половината от пенсионерите ще получават идентични пенсии, без значение от осигуровките.

Методиката за предварителна защита на недекларираната претовареност е инструмент ориентиран към практическо използване на разнообразни принадлежности - нови и приспособени за ръководство на човешките запаси в предприятията по метод, който да превентира пораждането на сиви практики и недекларирана претовареност.

В рамките на плана са създадени и общо 51 ограничения ориентирани към предварителна защита и битка с недекларираната претовареност , за всяка от които е създадено съответно предложение за институционализиране ориентирано към способените институции и организации.

В полемиката вземат участие служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев, ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, изпълнителният шеф на ГИТ Румяна Михайлова и Добрин Иванов, дълготраен специалист по плана и Изпълнителен шеф на АИКБ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР