По последни данни Русия, като член-основател на БРИКС, предприема стъпки

...
По последни данни Русия, като член-основател на БРИКС, предприема стъпки
Коментари Харесай

БРИКС: Русия и развитието на дигиталната рубла

По последни данни Русия, като член-основател на БРИКС, подхваща стъпки за контролиране на транзакциите с цифровата рубла за попречване на прането на пари.

Група законодатели в Русия, ръководена от Анатолий Аксаков, ръководител на Комитета на Държавната дума по въпросите на финансовия пазар, е внесла законопроект, чиято цел е да разграничи отговорностите сред участниците в платформата и Централната банка на Русия в това отношение.

Това законодателно предложение, известно като законопроект № 576830-8, озаглавен “За битка с прането на пари и финансирането на тероризма при преводи с цифрова рубла ”, обрисува цялостна рамка за реализиране на надзор против прането на пари (AML) при преводи с диигитална рубла. Ако бъде утвърден, законопроектът ще даде на Централната банка на Русия първостепенни пълномощия в битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както оповестява Интерфакс .

Освен това предлагането задължава Централната банка на Русия да рапортува за преводите, избрани като подлежащи на наложителен контрол, на националната работа за финансов мониторинг “Росфинмониторинг ”.

С разширението на алианса БРИКС през 2024 година няколко страни членки, в това число Русия, изследват цифровите валути. Русия е изключително дейна в областта на цифровите валути на централните банки (CBDC), като има за цел да цифровизира рублата в близко бъдеще. Алиансът също по този начин разкри проекти за създаване на платежна система , основана на блокчейн, и на локална валута.

След легализирането на криптовалутите в Русия Аксаков поредно акцентира значимостта на това страната да откри надзор върху пейзажа на цифровите валути. Предложеният законопроект съставлява забележителна крачка към постигането на тази цел и акцентира уговорката на Русия да улесни по-нататъшното изследване на CBDC в границите на БРИКС.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР