По последни данни от Евростат в Перник, Сливен и Силистра

...
По последни данни от Евростат в Перник, Сливен и Силистра
Коментари Харесай

Стандартът на живот в София – над средноевропейския

По последни данни от Евростат в Перник, Сливен и Силистра са пет пъти по-бедни от столичани

Стандартът на живот в София към този момент е над средноевропейския, което значи, че с приходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия жител на Европейски Съюз. Това заяви Институтът за пазарна стопанска система, базирайки се на последните районни данни на Евростат за 2015 година

Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 102% от междинното в Европейски Съюз в стандарт на покупателна дарба (СПС).

От института прецизират, че СПС е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднообразно количество артикули и услуги в другите страни.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 година Силистра, Сливен и Перник да вземем за пример са посочени като най-бедните области с равнище 23% от междинното за Европейски Съюз (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 година Дори втората и третата по приходи области в страната са с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на половина на този в София в условен проект.

Това за следващ път демонстрира, че разликите сред приходите в България са най-много по линия на разделянето сред столицата и останалата част на страната, разясняват от Института за пазарна стопанска система.

В област Стара Загора стандартът на покупателна дарба е 52% от този в Европейски Съюз през 2015 година, а в необятната област София – едвам 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското равнище.

Според справката на института всички останали 22 области в страната са в интервала сред 20 и 40% и тази наклонност трайно се е запазила през последните 10 години.

Като цяло през 2015 година България продължава да догонва средноевропейските равнища на приходи и към този момент доближава 47% от междинното след застой на 46% през предходните 3 години, разясняват от института.

Благосъстоянието на софиянци е било регистрирано като по-високо от това на средноевропейския жител за пръв път през 2009 година От института си изясняват това с взрива на стопанската система до 2008 година и инерцията в София и други елементи на страната през идващите 1-2 години.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР