По последни данни от днес сутринта заразените с новия коронавирус

...
По последни данни от днес сутринта заразените с новия коронавирус
Коментари Харесай

Ситуацията с коронавируса: Парламентът заседава извънредно утре заради ветото на президента

По последни данни от през днешния ден сутринта инфектираните с новия ковид в страната са 171. За едно денонощие техният брой се е повишил с 29.

България е в изключително състояние от 13 март в опит да се спре разпространяването на новия ковид. От през вчерашния ден в действие са по-строги ограничаващи ограничения, които включват възбрана за визити на паркове, градски градини, спортни и детски уреди на открити и закрити публични места. Междуградските пътувания в България са лимитирани, а на входовете на регионалните центрове има контролно-пропускателни пунктове и полицията пропуща хора с основателна причина да излязат или влязат в обитаемото място - здравословни аргументи, отиване на работа или да се стигна до адреса, на които са регистрирани.

Дневник следи обстановката в действително време развиването на обстановката.

Ключови моменти 13:44Парламентът се събира изключително за ветотоНародното заседание ще заседава изключително на следващия ден, с цел да разиска частичното несъгласие на президента Румен Радев върху закона за изключителното състояние поради ковид. Заседанието на депутатите се чака да е следобяд, а предиобед ще има съвещание на правната комисия, която да прегледа претекстовете на президента, който през днешния ден разгласи, че връща няколко текста.

Депутати от разнообразни парламентарни групи разясниха пред " Дневник ", че към момента няма решения на управленията и парламентарните групи по какъв начин да се гласоподава.13:04Правителството дава отговор на РадевПравителството ще разяснява ветото на президента Румен Радев върху закона за изключителното състояние в 14.30 часа, заяви държавната осведомителна работа.12:51 " Гладът ще надделее над страха " В словото си Радев настоя още веднъж, както и на срещата си с държавното управление в четвъртък, изпълнителната власт да вземе незабавни ограничения за отбрана на най-слабите и уязвими хора в страната, като включи в това небогати, безработни, дребен и междинен бизнес, изправени пред банкрут. Той подсети, че с изключение на здравната рецесия поради пандемията от ковид, в света се вихри и икономическа рецесия, провокирана от ограниченията против болестта, която към този момент остава на втори проект, само че е не по-малко рискова.

" Гладът ще надделее над страха и следствията рискуват да бъдат разрушителни, по тази причина държавното управление следва наложително да преразгледа своята политика по отношение на най-пострадалите и засегнатите ", прикани Румен Радев.12:03Радев стопира изключителния законПрезидентът Румен Радев разгласи, че постанова несъгласие на признатия незабавни в петък Закон за изключителното състояние. Той се аргументира, че текстове в него, които дават благоприятни условия на държавното управление да има безконтролна власт, без да има нужният заем на доверие.

Той очерта четири пункта, с които не е склонен - ограничението на свободата на словото, основаването на таван за цените, потреблението на армията по решение на изпълнителната власт и налагането на блокади на градовете.

Според Радев законът нападна едно от най-важните цивилен права - на независимост на словото и основава условия за автоцензура в миг, когато има голяма потребност от разнообразни отзиви. Той акцентира, че съгласно признатите текстове рестриктивните мерки за словото ще продължат да важат и след края на изключителното състояние.

Президентът уточни, че не приема и текстовете, които плануват държавна регулация на цените, като вид за битка със спекулата. Той се разгласи също срещу разширените права на армията и даде да се разбере, че е и срещу блокадата на градовете: " Никоя борба не е извоювана със боязън. Тоталната обсада поражда повече проблеми, в сравнение с взема решение. В днешното тестване е значима отговорността на всеки един ".

Подробности тук11:19Борисов изиска и медицински съветИмаме потребност от медицински експертен съвет, който да подкрепя министрите и националния щаб при взимането на решения за противопоставяне на разпространяването на ковид. Това сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов по време на диалог в кабинета си с професор Коста Костов, съветник по белодробни заболявания в столичната Университетска болница " Света Анна. Костов предложи съветът да дава информация на публицистите два пъти седмично.

Подробности вижте тук09:57Националният спешен щаб изиска от Столична община да спре достъпа до Витоша, където през вчерашния ден е имало скупчване на доста хора. Кметът Фандъкова разгласи, че от събота рейсовете до там са спрени.

Подробности - тук08:0629 нови инфектирани за денонощиеЗа едно денонощие в България са открити 29 нови случая на инфектирани с ковид, оповестиха през днешния ден от Националния действен щаб. Общият брой на инфектираните към тази заран е 171.

Сред новите случаи няма такива от нови градове. В света инфектираните към този момент са над 308 хиляди

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (851)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР