По последни данни, над 400 язовира се нуждаят от спешно

...
По последни данни, над 400 язовира се нуждаят от спешно
Коментари Харесай

Не всички общини си дават опасните язовири на държавата

По последни данни, над 400 язовира се нуждаят от незабавно подсилване. Това оповестиха за bTV от Министерството на стопанската система, откакто стана ясно, че кабинетът отпуска на ведомството половин милиард лв. за водоемите.

До три месеца би трябвало да проработи държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". То ще има уговорката да ремонтира водоемите. В момента 414 язовира се нуждаят от реконструкции. От тях 131 са в предварийно положение и са рискови.
Икономическото министерство ще се грижи за десетки рискови язовири Правителството му даде за задачата 500 млн. лева
Най-много язовири, които се нуждаят от незабавни поправки, има в областите Хасково, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Враца и Благоевград.

Не си дават водоема

За да проработи проектът, общините би трябвало да трансферират язовирите на страната, само че тук-там има опозиция.

" Лялево дере 1 " е язовърът в най-лошо положение в Благоевградско. От години се нуждае от ремонт на преливника, язовирната стена и изпускателя. Част от каскада, която основава заплаха за близкото село Копривлен.
Снимка: bTV
За ремонта му са нужни над милион лв.. Пари, които селото няма. Отказва обаче и да го трансферира на бъдещото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ". „ Няма да го дам, тъй като се преценявам с мнението на хората. За мен това е значимото, желая всички да са доволни”, изяснява кметът Лъчезар Банев.

Причината – 1200 животни се напояват от него.

По наставления на Надзора на язовирните стени, водоемът се държи празен, само че преди месец някой запушва изпускателя. И язовирът се цялостни с вода.

„ Има хора, които са заинтригувани да има вода в тях. За нас това е неприятно, тъй като увеличение на водното равнище подвига депресионната крива в стената”, изяснява Иван Бузов от надзора на язовирите.

Извършителят към момента не е открит.
От селото считат да аплайват за финансиране за ремонт на язовира към Министерството на околната среда и водите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР