По последни данни над 1200 души са загинали в Сирия

...
По последни данни над 1200 души са загинали в Сирия
Коментари Харесай

Над 1200 загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение

По последни данни над 1200 души са починали в Сирия и Турция вследствие на опустошителното земетресение покрай южния турски град Газиантеп рано тази заран.

 

Съобщава се и за няколко хиляди ранени, за опустошения и вреди по постройките. В региона на първия трус в област Кахраманмараш се намират лагери със сирийски бежанци.

 

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и дълбочина към 18 км разклати югоизточна Турция, покрай границата със Сирия, рано тази заран, до момента в който хората още спяха. Земетресението е било усетено от милиони хора в Турция, Сирия, Ливан, Кипър и Израел.

 

В Турция жертвите са минимум 912 души и повече от 5000 души бяха ранени, съобщи президентът Раджеп Ердоган. той също по този начин сподели, че това е най-голямото злополучие в страната от 1939 година насам, като добави, че вследствие на него са се срутили 2818 здания, съобщи Ройтерс.

 

Най-малко 326 души бяха убити в Сирия и повече от 1000 души бяха ранени, заяви сирийската държавна осведомителна организация (SANA), цитирайки почитан здравен чиновник.

 

" Броят на жертвите от земетресението набъбна до 326 починали и 1042 ранени “, сподели Ахмед Дамирия, асистент на сирийския здравен министър. Смята се, че броят на жертвите, регистриран от държавните медии, включва единствено тези, които живеят в следени от държавното управление региони, припомня Ройтерс.

 

През идващите часове бяха регистрирани над 40 вторични труса, някои с магнитуд над 6,0 по Рихтер. Турция разгласи изключително състояние в засегнатите провинции и прикани хората да не употребяват мобилни телефони, с цел да могат спасителите да координират интервенцията. Спрени са полети на летищата в окръг Хатай и в Газиантеп.

 

Петролният терминал в турския град Джейхан приключи работата си поради труса. Пристанищата в югоизточна Турция също са наранени, като някои са изцяло затворени, а други - със забавена активност. Операторът на турските петролопроводи " Боташ " заяви, че към този момент не са открити вреди по ръководените от него тръби и нефт продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, по този начин и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан.

 

Нефтопроводите в Турция са невредими след огромното земетресение, продължава преносът на нефт

В Сирия президентът Башар Асад свика изключително съвещание. Много от постройките в засегнатите региони понесоха вреди по време на избухналия преди близо 12 години спор в Сирия. Влаковете в северната част на страната са спрени като защитна мярка. Пътищата и мостовете се ревизират.

 

Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО показаха съпричастност с потърпевшите от бедствието и показаха подготвеност двете организации да окажат нужната помощ. Обещания за поддръжка пристигнаха и от редица страни, измежду които Съединени американски щати, Израел, Украйна, Русия, Германия, Франция, Гърция и други.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР