По последни данни днес 71 милиона души по света са

...
По последни данни днес 71 милиона души по света са
Коментари Харесай

325 млн. души за заразени с хепатит, 90% от тях все още не са диагностицирани

По последни данни през днешния ден 71 милиона души по света са хронично инфектирани с вируса на хепатит С, а това го прави едно от най-разпространените инфекциозни болести и закани за здравето ни. Епидемията продължава да пораства с плашещото движение от 1,75 милиона нови заразявания годишно. През 2016 година World Health Assembly ─ форумът, посредством който 194 държави-членки ръководят Световната здравна организация, инициира международна акция за елиминирането на хепатит C. За задачата са сложени дилемите до 2030 година да бъде понижена смъртността поради хепатит C с 65%, а новите пациентски случаи да намалеят с 80%. Според Световната здравна организация обаче единствено 12 страни ще реализиран тази цел.

С грижа за здравето на нашето общество и заради непрекъснатия си блян към най-модерни диагностика и лекуване, екипът на МБАЛ " Света София " се причисли към Европейската седмица за тестване за хепатит. Това е втората акция на болничния комплекс тази година, по време на която се правят безвъзмездни проби за хепатит на пациенти. Този път от 22 до 30 ноември по време на Европейската седмица за тестване за хепатит в МБАЛ " Света София " ще бъдат осъществявани безвъзмездни проби и за хепатит С, и за хепатит В.

" В света към 325 млн. души са инфектирани с вируса на хепатит В или С, като 90% от тях към момента не са диагностицирани. Поради безсимптомното протичане на болестта, неналичието на профилактика и съответна информация, 1,4 млн от тях ще продължат да умират годишно от затрудненията на нелекувания хепатит, макар съществуването на високоефективни лечения. С наслада се включваме като сътрудници на МБАЛ Света София ", показа Силвана Лесидренска, ръководител на Сдружение ХепАктив, сътрудник на акцията, и пациент с продължителен хепатит В.

Всички искащи да се изследват могат да го създадат всеки работен ден от 8 до 13 часа. Безплатните проби за хепатит С и хепатит В ще се организират в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс " Света София " - ДКЦ " Света София " на бул. " България " № 104 и ДКЦ " Света София " -Люлин на бул. " Царица Йоана " № 65.

Предварително записване на часове не е належащо, като също по този начин няма и ограничавания за консумация на храни и питиета преди проучването.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР