По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали

...
По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали
Коментари Харесай

80 000 украинцски бежанци са пристигнали, половината остават

По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали през България, като 40 хиляди от тях остават у нас за момента. Затова сме длъжни да мислим по какъв начин да им предоставяме благоприятни условия за работа. Българската стопанска система има забележителен капацитет за наемане на най-различни фрагменти в разнообразни браншове. Трябва да отбележим, че има поръчки за най-малко 150 хиляди поста. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг дружно с работодателски организации.

По думите му това не са единствено съществуващи работни места, само че и евентуални такива, съобщи Дарик. Работодателските организации пък дадоха поръчка, че ще наблюдават всичките тези хора да не отидат в черния или сивия бранш.

" Хората идват у нас извънредно шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим заслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да създадат България собствен дом, е да им се откри работа. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа ", разяснява Добри Митрев - ръководител на Българската стопанска камара.

Изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Смилен Въловказа акцентира, че към Агенцията е основан е уебсайт, където работодателите да могат да подават поръчки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които интервюират украинските жители по отношение на квалификацията и желанието им за работа. Има опция за основаване на над 100 мобилни екипа измежду украинските жители.

" Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите превоз, високи технологии и връзки ", уточни Лорер, като добави, че безработицата в страната е ниска и има апетит за експерти. Информация за търсените специалности ще бъде оповестена на страницата на Агенцията по заетостта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР