По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали

...
По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали
Коментари Харесай

Даниел Лорер: 80 000 украинци са пристигнали у нас, 40 000 остават

По последни данни 80 хиляди души от Украйна са минали през България, като 40 хиляди от тях остават у нас за момента. Затова сме длъжни да мислим по какъв начин да им предоставяме благоприятни условия за работа. Българската стопанска система има забележителен капацитет за наемане на най-различни фрагменти в разнообразни браншове. Трябва да отбележим, че има поръчки за най-малко 150 хиляди поста. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа  Даниел Лорер на брифинг дружно с работодателски организации.

По думите му това не са единствено съществуващи работни места, само че и евентуални такива, съобщи Дарик. Работодателските организации пък дадоха поръчка, че ще наблюдават всичките тези хора да не отидат в черния или сивия бранш.

" Хората идват у нас извънредно шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим заслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да създадат България собствен дом, е да им се откри работа. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа ", разяснява Добри Митрев - ръководител на Българската стопанска камара.

Изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Смилен Въловказа акцентира, че към Агенцията е основан е сайт, където работодателите да могат да подават поръчки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които интервюират украинските жители по отношение на квалификацията и желанието им за работа. Има опция за основаване на над 100 мобилни екипа измежду украинските жители. 

" Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите превоз, високи технологии и връзки ", уточни Лорер, като добави, че безработицата в страната е ниска и има апетит за експерти. Информация за търсените специалности ще бъде оповестена на страницата на Агенцията по заетостта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР