По поречието на Амазонка от векове се носи легендата за

...
По поречието на Амазонка от векове се носи легендата за
Коментари Харесай

Ако уринирате в Амазонка, наистина ли риба ще влезе в пикочния ви канал?

По поречието на Амазонка от епохи се носи легендата за риба, която се вмъква в пикочните канали на къпещи се мъже и дами, изключително сега, в който уринират във водата. Веднъж щом се озове там, единственият метод да бъде отстранена е посредством пълна ампутация на пениса – нещо, което би трябвало да се случи оптимално бързо, преди дребният завоевател да изяде вътрешните лигавици или да снесе яйца в пикочния мехур.

Звучи ужасяващо, само че дали в действителност нещата стоят по този метод? Дали тази „ риба върколак “, наричана още кандиру, е нещо, от което в действителност би трябвало да се тормозим?

Какво съставлява „ рибата пенис “?

Първата улика, че нещо не е наред с тези истории, откриваме във обстоятелството, че първите европейци, описващи животното, не могат да реализират консенсус във връзка с неговия външен тип.

„ Таксиномията на южноамериканските сомове е комплицирана, неведнъж преразглеждана и, наподобява, постоянно спорна – изяснява Ирмгард Бауер, старши преподавател в университета „ Джеймс Кук “, в теоретичен отчет от 2013 година, отдаден на този полумитичен ихтиоид. – Проблемът се усложнява в допълнение от обстоятелството, че заради неналичието на референтни писания откривателите кръщават самостоятелно типовете, на които се натъкват. Често не е ясно дали приказват за една и съща риба, изключително когато описанията и размерите на рибите варират извънредно доста – продължава тя. – Като се има поради фактът, че доста от типовете са извънредно сходни, а ранните откриватели не са разполагали с подобаващия инструментариум, който да им разрешава да ги разграничават, не е изненадващо, че посред им съществува разногласие… Обикновено екземплярите се слагат в какъвто съд имат на разположение и те се утежняват дотам, че изобщо не могат да бъдат типизирани. “

Кандиру несъмнено е същинска риба – тя е вид сом. Обикновено екземплярите са извънредно дребни (което е разбираемо, когато твърдиш, че сходно нещо може да се вмъкне в човешкия пенис). Обикновен доближават до 17 см дължина (без опашката). Конкретният тип кандиру, определян като „ риба пенис “, е Vandellia cirrhosa . Той е още по-малък – не повече от 3-5 см дължина.

Да, репутацията на тази риба не е измежду най-хубавите – тя се води паразитна и се прехранва, като се вмъква в хрилете на други риби (предимно други сомове) и се храни с кръвта им. За да се прикрепи към тях, тя употребява шиповете по личните си хриле.

Може ли кандирата да се вмъкне в пикочния ми канал?

Краткият отговор – съвсем сигурно „ не “.

Съществуват няколко казуса, свързани с тази концепция, и те варират от „ умерено подозрителни “ до „ извънредно нелепи “. Да забележим кои са те…

„ Като се има поради този хипотетичен неутолим табиет на дребната риба, географският размер на нейния хабитат и забележителният брой хора, живеещи по речната система, не би трябвало ли към този момент да разполагаме с най-малко няколко доказани случая в здравната литература? “, пита Бауер.

Има аргумент в тези думи – съвсем всички „ доказателства “ за хипотетичните прониквания на кандиру в пикочния канал са от пътешественици от 19. и 20. век. По-голямата част от тях пък водят началото си от подозрително преведени сведения, получени от локалните хора, които (нека си го кажем директно) евентуално са имали много положителни учредения да желаят всички тези европейци да си тръгнат (или най-малкото – да престанат да уринират в реката им).

На всичкото от горната страна, споделя Бауер, съществуват много образци за хора, от които човек би очаквал най-малкото да упоменат за съществуването на риба, нападаща вашия пенис – те обаче изобщо не я разясняват. Такива са викторианските пътешественици Александър декор Хумболт и Алфред Ръсел Уолъс – и двамата прекарват години наред в тропическите гори на Южна Африка и нито един път не загатват кандиру. Хенри Уолтър Бейтс пък, който съпровожда Уолс по време на неговото изследване на региона, написа, че локалните са истински амфибии. Ще се съгласите, че това много неочакван метод на живот за хора, които настояват, че са обезпокоени от съществуването на риба, която може да се промъкне в пикочния канал.

Как стоят нещата от биологична позиция? Представете си, че сте дребна рибка, която е привикнала да странства из обширните простори на Амазонка или Рио Негро. Изведнъж се озовавате в човешкия пикочен канал, чийто диаметър е по-малък от 8 мм. Тук прясна вода няма. Просто забравете – няма да можете да си проправите път до пикочния мехур, като махате трескаво с опашка, и да започнете да се възпроизвеждате. След броени минути просто ще умрете.

Хубаво, само че евентуално ще кажете, че уеб страницата, на който сте попаднали, твърди, че рибата се притегля от миризмата на урината. Всъщност не е по този начин.

„ През 1829 година немският биолог и откривател Карл Фридрих Филип декор Мартиус… развива хипотезата, че миризмата на урината притегля кандиру, защото главната плячка на рибата отделя урея от своите хриле – гласи отчет, оповестен през 2015 година в Journal of Urology. – Скорошни проучвания обаче демонстрират, че рибата ловува чрез своето зрение и не се притегля от човешката урина. “

И за финал… най-важното. Просто е невероятно една риба да яхне струята на вашата урина и се вмъкне в пикочния ви канал. В случая не става дума, че не разполагаме с сходни сведения – това безусловно е невероятно. „ По време на експедиция през… 1855 година локален риболовец споделя на френския натуралист Франсис Кастелно, че кандиру „ изскача от водата и прониква в пикочния канал, като се изкачва нагоре по протежението на струята “, означават експертите в Journal of Urology. „ Тези твърдения… опонират на законите на физиката “, споделят още те.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР