По половин грам самородно злато на ден вадят от водите

...
По половин грам самородно злато на ден вадят от водите
Коментари Харесай

Златна треска край водите на Искър

По половин грам самородно злато дневно вадят от водите на Искър търсачи на благородния метал. Отчита се по-сериозен интерес към ексцентричното занимание, като от ден на ден хора запретват ръкави и потеглят по реките.

Причината е, че цената на златото пораства. В момента тя е близо 80 лева за грам, а до края на годината се чака да стигне 100 лева, написа " Труд ".

Това описа Кирил Стаменов ръководител на единствената на Балканите Асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди (БАТСЗМ).

Ако допреди няколко години цената варираше към 50-60 лева, а един грам капиталово злато към обяд на 9.08.2019 се изкупува за 78.35 лева

Именно като такова се търгува самородното злато. Неговата проба е сред 18 и 23 карата, посочи Стаменов.

„ В златото за бижута има мед и бронз, тъй че каратът пада до 14-18, до момента в който самородното е чисто и по тази причина варира сред 18 и 23 карата непорочност. Затова и цената му се взима съгласно тази на капиталово злато “, уточни той.

Така в разгара на лятото търсачите на злато в Софийско обичайно са по течението на река Искър – преди и след моста на Горубляне.

„ Там, при шанс, се вади половин грам дневно “, споделя Стаменов. По думите му съвсем всички витошки реки са златоносни, по тази причина и не е изненада, че хората не престават да търсят на тези места, а и от ден на ден стартират да се занимават с промиване на злато.

Само в асоциацията членуват над 4000 индивида, като 1000 от тях са дейни. „ При Горубляне би трябвало се внимава, тъй като когато изпускат Панчарево, има заплаха водата да завлече съоръжение.

Иначе главно там се промива. Не пуска доста злато, само че по половин грам през днешния ден, който има шанс, може да изкара. Над Панчарево нагоре, към Кокаляне и по-късно има места също.

Река Палакария е златоносна, от другата страна на Витоша е, в миналото там е имало тракийски рудници “, разкрива още търсачът на злато с повече от 40 години опит.

Днес в Маджарово се събират търсачи на злато на събор, а идващият е на 7 септември на Старозагорските бани.

През септември търсачите възнамеряват експедиция в Родопите за рубин и аквамарин.

„ В региона на Гълъбово, Вишнево, Латинка се намират. Има ли опушен кварц, има и аквамарин, тъй че в този регион ще търсим.

Предстои вървене и в Гоцеделчевско, при село Тешево. Там са намирани още едно време най-чистите, бижутерски аметисти “, разкри още Стаменов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР