По покана на премиера Кирил Петков на 8 април на

...
По покана на премиера Кирил Петков на 8 април на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен подписва българския План на 8 април

По покана на премиера Кирил Петков на 8 април на посещаване в София ще бъде ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В рамките на визитата си у нас Урсула фон дер Лайен ще показа персонално оценката на Европейска комисия за българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ) и неговото сходство с европейските условия, оповестиха от държавната пресслужба.

По време на визитата си ръководителят на Европейска комисия ще организира среща с премиера, след което двамата водачи ще дадат взаимна конференция за представителите на медиите.

Програмата планува още Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен да посетят планове, чиято реализация е обвързвана с ПВУ.

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В резултат на дейната работата на премиера Петков и на държавното управление бяха осъществени нужните промени и проектът е финализиран.

ПВУ включва над 100 вложения и промени, които освен ще засилят икономическия напредък, само че и ще оказват помощ на българската стопанска система да се приготви за сегашните и бъдещи провокации.

Една от огромните промени в ПВУ, която направи държавното управление на премиера Петков в региона на енергетиката, е премахването на плана за създаване на доста огромна паро-газова централа. Това щеше да усили енергийната взаимозависимост на България от вносни първични материали. Проектът бе сменен с ограничения за ускорение на създаване на нови евтини възобновими източници, предпазване на евтина сила, която да се употребява в пиковите часове, както и пълноценно потребление на въглищните мощности, когато те са нужни.

Според други, контрактувани от кабинета ограничения в проекта, бизнес средата ще бъде доста усъвършенствана посредством усилване на отчетността на основния прокурор, посредством даване на цифрови административни услуги и възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки. Бизнесът ще бъде подсилен с грантово финансиране, финансови принадлежности и поддръжка за индустриални паркове.

До директно усъвършенстване на живота на българските жители ще доведат обилни вложения в инфраструктура. С направените от държавното управление промени в проекта се планува развиването на актуален, скоростен и удобен жп превоз по междуградски линии и градски железници в огромни градове, достъп до бърз интернет в едва обитаеми места и понижаване на загуби на вода.

Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските региони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници.

Мерки от проекта в региона на образованието и обществената сфера ще поддържат обновяването и построяването на учебни заведения, ще бъде осъвременена незабавната линия 112, ще се закупи модерна здравна инсталация и ще се построи система за въздушна незабавна помощ. Ще се засилят ограниченията за обществено подкрепяне и ще се усили минималният приход.

В четвъртък се появиха спекулации, че Европейска комисия към момента ревизира българския План, както и че към момента не е умувана дата за визитата на Фон дер Лайен у нас. Днес Министерски съвет обори слуховете.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР