По покана на българския държавен глава президентът на Република Косово

...
По покана на българския държавен глава президентът на Република Косово
Коментари Харесай

Президентът Радев: Европейската интеграция на Косово е фактор за утвърждаване на стабилността и позитивен знак за Западните Балкани

По покана на българския държавен глава президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу е на публично посещаване у нас

Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България поддържа напъните на държавното управление и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължение на промените, за подсилване на институциите, за правосъдна промяна, битка с престъпността и с корупцията като основни за бъдещо участие в Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимната конференция с косовската си сътрудник Вьоса Османи-Садриу, която е на публично посещаване у нас.

Българският държавен глава посрещна на пл. „ Св. Ал. Невски “президента на Косово с публична гала. Двамата президенти организираха среща на „ четири очи “, след което се състояха пленарните диалози сред формалните делегации на България и Косово.  

Европейската интеграция на Република Косово е фактор за одобряване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде положителен знак за целия район, сподели Румен Радев по време на пленарните диалози с Вьоса Османи-Садриу. Държавният глава уточни, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа поддръжка в европейския път на Косово. България постоянно е била измежду най-силните поддръжници и главен мотор на европейската вероятност на Западните Балкани. В тази тенденция ние започнахме да оказваме поддръжка на Косово още през 2008 година, когато България беше една от първите страни, признали независимостта на страната, съобщи Румен Радев.

Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да работи интензивно за задълбочаване на ангажираността на Европейски Съюз към Западните Балкани, включително за превъзмогване на енергийната рецесия и за стимулиране на обществено-икономическото развиване в района. „ Очакваме страните от района да потвърдят в непрестанен развой своята ангажираност с полезностите на Европейски Съюз, които се градят на основата на правилата за включване, за добросъседство и за равни условия “, добави президентът Радев. Той приветства напъните на държавното управление на Република Косово в разговора с Република Сърбия. „ Вярваме, че с посредничеството на Европейски Съюз и напъните на двете страни ще се откри всеобхватно, правнообвързващо съглашение, което да подсигурява непоклатимост на нашия район и да обезврежда периодическата ескалация на напрежение сред двете страни “, съобщи Румен Радев и добави, че съглашението от 23 ноември т. година е положителна стъпка в тази тенденция.

По време на пленарните диалози Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу разискаха вероятностите за задълбочаване на съдействието сред България и Косово в стопанската система, енергетиката, превоза, културата, образованието, сигурността. В къси периоди ще бъде формирана работна група, която да посочи опциите България да изнася електричество за Косово. Във връзка с енергийната рецесия с помощта на напъните на страната ни Европейски Съюз задейства механизма за макрофинансова помощ, която обгръща освен Република Северна Македония, а целия район на Западните Балкани.

Акцент в диалозите беше подложен и върху българската общественост в Република Косово и напъните на страната за развиване на мултиетническо общество. Президентът Румен Радев изрази очакване в осъществяване на рекомендациите от решенията на Европейския парламент от юли тази година, основани на отчета на Европейска комисия от 2021 година, жителите на Косово с изявено българско съзнание и еднаквост да получат равни благоприятни условия и на практика гаранции за практикуване на гражданските си права посредством подобаващи законови и конституционни механизми. В тази тенденция Вьоса Османи-Садриу съобщи уговорката на институциите в Косово за тясно съдействие с българската страна и с общността ни. 

Президентът Радев изрази очакване на идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз Косово да получи поддръжка за визова либерализация. „ България поддържа и напъните на Косово за участие в Съвета на Европа, тъй като това е сигурен метод за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за подсилване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на отбрана на човешките права “, уточни българският държавен глава.

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу съобщи, че за Косово България е съдружник, сътрудник и другар. Тя благодари за поддръжката на България за участие в разнообразни интернационалните и районни формати и организации. До края на годината Косово ще подаде молба за участие в Европейски Съюз. „ Разчитаме на поддръжката на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски страни, че Косово поддържа европейските полезности “, съобщи Вьоса Османи-Садриу. Тя уточни, че решенията, взимани в Европа, следва да подкрепят по-бързото присъединение на страните въз основа на личния им принос. Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена интервенция, която да дестабилизира Европа, съобщи Вьоса Османи-Садриу.

На гала в Гербовата зала през днешния ден Вьоса Османи-Садриу връчи почетен орден на президента на Република Косово на български военнослужещи, взели участие в задачата на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието е за приноса на военнослужещите ни към мира и стабилността в Косово. Медалът получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  „ В най-тежките и тъмните времена на нашата история, България постоянно е била до нас “, сподели Османи-Садриу на церемонията и изрази признателност към българския народ и към военнослужещите. България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мира в нашия район, сподели Румен Радев на церемонията и добави, че българските въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Косово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР