По план, в понеделник втората по големина парламентарна група -

...
По план, в понеделник втората по големина парламентарна група -
Коментари Харесай

Формулата за кабинет с трети мандат на ДБ се оказа неприложима

По проект, в понеделник втората по величина парламентарна група - на " Продължаваме промяната ", върна несбъднат мандата за сформиране на държавно управление. Президентът Румен Радев още веднъж получи празната директория, откакто в петък болшинството в Народното събрание отхвърли декларацията с цели, която от Политическа партия предложиха и която предстоящо беше подкрепена единствено от " Демократична България ".

Сега остава президентът да реши на коя от останалите политически сили в Народното събрание, без ГЕРБ и Политическа партия, които по право минаха първи през " рулетката ", да даде третия мандат за сформиране на държавно управление. Вариантите се сведоха до Българска социалистическа партия (като най-вероятен сценарий) и " Български напредък " на Стефан Янев, откакто през уикенда от Демократична България тестваха какво може да се чака, в случай че третият мандат отиде при тях .

Досега по изискване беше ясно, че общи дейности в посока държавно управление сред Политическа партия и Демократична България от една страна и ГЕРБ (с или без ДПС) - от друга, са невъзможни, поради останалите непроменени дълбоки разлики сред двата лагера по основни за страната тематики като битката с корупцията и промяната на правосъдната система, изключително в частта за основния прокурор.

През уикенда обаче съпредседателят на Демократична България Христо Иванов заприказва за опция за държавно управление с мандат на Демократична България, изискване за което е " ГЕРБ и " Продължаваме промяната " да се договорят " . Това остави усещане, че демократичното обединяване предлага вид, в който трите политически сили да застанат зад общ кабинет.
Реклама
Темата беше незабавно подета и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който предложи Христо Иванов да предстоящ министър председател, а след това и от президента Радев, който съобщи, че желае да изследва вероятен ли е кабинет с третия мандат с поддръжката на ГЕРБ и " Продължаваме промяната " . От изказванията на политическите водачи на Политическа партия и след това на Демократична България стана ясно, че отговорът на този въпрос е негативен.

За разлика от предходните две процедури, за връчване на последния, трети мандат Радев има период - до една седмица. Т.е. най-много до идния понеделник президентът би трябвало да разгласи избора си на кого ще го даде.
" Трябва да стане знамение "
Отношението на " Продължаваме промяната " към сформиране на държавно управление е известно почти от изборите. В неделя пред БНР съпредселателят на партията Асен Василев го обясни в допълнение. По думите му " би трябвало да стане знамение ", с цел да се образува държавно управление с третия мандат. Освен това Василев е песимистичен, че може да бъде направена стратегия, която да задвижи България напред, или пък в случай че има такава, че ще бъде подкрепена.

По думите му без ГЕРБ, Движение за права и свободи или " Възраждане " не би могло да има държавно управление. " Кажете ми по какъв начин се прави естествена коалиция с тези три партии? ", попита Василев и самичък си отговори, че това " няма по какъв начин да бъде ".
Реклама
На този декор обаче съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи, че двете първи по величина партии - ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", би трябвало да реализират договореност за сформиране на постоянен кабинет, с цел да няма предварителни избори. Нов избор, по думите на Иванов, ще се отрази зле върху развиването на страната във значим миг за приемане на еврото и осъществяването на проекта за възобновяване.

Малко по-късно концепцията провокира реакция от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а в понеделик и от президента Румен Радев.
И ГЕРБ желали " такава правосъдна промяна "
В неделя Борисов прикани Христо Иванов да сформира държавно управление, да го оглави и да предложения парламентарните партии да подпишат нов " публичен контракт ", с който да се поеме ангажимент, че министрите няма да осъществяван никакви противозаконни дейности.

Лидерът на ГЕРБ за следващ път упрекна в корупция Политическа партия, само че наред с това се обърна към " Демократична България " и сподели, че и той желае " такава правосъдна промяна ", която да води до дейно правосъдие, вместо политиците да се упрекват в корупция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР