По отношение на Сирия, Турция и Иран нямат съгласие по

...
По отношение на Сирия, Турция и Иран нямат съгласие по
Коментари Харесай

Айлин Юнвер: Има силни сигнали, че предстои голяма турска операция в планините Кандил в Северен Ирак

По отношение на Сирия, Турция и Иран нямат единодушие по всички въпроси. Това сподели пред " Хоризонт " доцент Айлин Юнвер Нои, началник на катедрата по интернационалните връзки в университета „ Истинийе “ - Истанбул и помощник в Центъра за трансатлантически връзки на университета „ Джон Хопкинс “ в Съединени американски щати.
" Иран поддържа режима на Асад, до момента в който Турция е напълно срещу него. От друга страна, те са съгласни да работят дружно в границите на процеса от Астана дружно с Русия, с цел да разрешат сирийската рецесия. Един от общите ползи е запазването на териториалната целокупност на Сирия. Също по този начин Иран и Турция се опълчват на всевъзможен кюрдски фракционизъм освен в Сирия, само че и в целия район. И двете страни се опълчиха на референдума за самостоятелност, извършен в Кюрдския самостоятелен регион в Ирак ", уточни доцент Нои. 
Турция не поддържа нуклеарната стратегия на Техеран, защото нуклеарен Иран би нарушил равновесието в Близкия изток - нещо, което Турция не желае, посочи тя:
" От друга страна, ние имаме положителни връзки с Иран в доста области, изключително мощни са икономическите ни връзки. Турция беше една от страните, които се опълчиха на американското отдръпване от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, подписано през 2015 година. От тази позиция Турция и Европейският съюз са на една и съща позиция, защото и Анкара, и Брюксел, са срещу налагането на нови наказания против Иран. Турция счита, че отдръпването на Съединени американски щати от съглашението ще има отрицателно отражение върху държанието на Иран и няма да реализира задачата Техеран да се откаже от нуклеарната си стратегия за мирни цели. "  
Една от главните аргументи за американското решение за евакуиране от Всеобхватното съглашение с Иран не е иранската нуклеарна, а иранската ракетна стратегия, а също и увеличаващото се иранско въздействие в Близкия изток, счита турската преподавателка:
" Това основава избрана опасност за Израел, а също и за други американски съдружници в района като Саудитска Арабия. Рияд е един от главните противници на Техеран в района. Така че не може да се каже, че отдръпването е единствено поради нуклеарната стратегия. Ракетната стратегия и въздействието бяха други причини на администрацията на Тръмп, който разказа договорката като „ най-лошата през столетието “.

В последните дни както турският президент Реджеб Ердоган, по този начин и редица други високопоставени публични лица намерено приказват за допустима турска военна интервенция в планините Кандил в Северен Ирак. Кандил е една от най-важните бази на ПКК от 80-те години насам. 
Това не би била първата турска военна интервенция в Северен Ирак - в предишното имаше няколко такива, припомни доц. Айлин Юнвер Нои:
" Турция, Иран, Ирак, Сирия са срещу основаването на кюрдска страна в района, само че в предишното отвреме-навреме те използваха кюрдската карта едни против други и Кандил е едно от символичните за това места. Преди Турция имаше недоволства, че Иран поддържа ПКК против Турция, само че с времето това се промени, откакто кюрдската организация, настояща против Иран - Партията за самостоятелен живот - усили офанзивите си. " Пежак " е иранският клон на ПКК. Тези промени в държанието зависят от измененията в района, тъй като той е доста комплициран и терористични организации са употребявани от районни и световни сили. Съществуват мощни сигнали, че ще има огромна турска интервенция в планините Кандил. Но това няма да е интервенция единствено на Турция, а взаимна интервенция, тъй като към този момент имаше среща с централното държавно управление в Багдад, с кюрдското районно държавно управление и със Съединените щати. Ще има и други договаряния директно преди такава интервенция, както беше и по време на интервенцията в Африн. Тя стартира, откакто Русия даде зелена светлина. "
Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР