По отношение на Северна Македония се е държала по същия

...
По отношение на Северна Македония се е държала по същия
Коментари Харесай

Пендаровски: Нека излезе българин, на когото му е отказан достъп, извън провокаторите


По отношение на Северна Македония се е държала по същия метод, както всяка друга европейска страна. Това съобщи през днешния ден президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, представен от 360stepeni.mk.

„ Нека се яви български жител, на който е и да се поклони пред Гоце Делчев, като се изключи тези, които провокираха проблеми “, сподели президентът на Северна Македония.

Държавният глава на Северна Македония приказва през днешния ден за връзките с България по време на взаимна конференция с президента на Унгария -, която от своя страна съобщи, че при опция страната ѝ би желала да помогне за превъзмогване на различията сред Скопие и София. Преди това тя беше на публично посещаване в България.

По време на брифинга северномакедонският президент приказва и за признатата от българския парламент декларация, която осъжда насилието над, тълкувайки я като „ акт, нужен на вътрешнополитическата сцена в навечерието на парламентарните избори в България “. Според него това е едностранен документ, който не получава поддръжка от никого в Брюксел. Според Пендаровски единственото, което е значимо, е преговорната рамка с Европейски Съюз.

„ Отношенията сред и Северна Македония се утежняват “, регистрира още президентът Стево Пендаровски след последните събития към отбелязването на 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и признатата преди този момент в българския парламент декларация, осъждаща насилието против македонски българи.

Според него обстановката на границата, където бяха арестувани, а по-късно осъдени и експулсирани поради отношението им към македонската полиция, е кристално ясна, а страната се е държала по европейски.

Отговаряйки на журналистически въпроси, Стево Пендаровски приказва и за македонските българи, които непрекъснато се оплакват както в, по този начин и в Брюксел. Той напомни, че предходната седмица те са имали среща с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеджи.

Пендаровски напомни също по този начин, че съгласно съглашението със София от 2017 година жителите на Северна Македония би трябвало да насочат проблемите си към македонските институции, а не към.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР