По отношение на размера на студения резерв до края на

...
По отношение на размера на студения резерв до края на
Коментари Харесай

Петкова: До края на март ЕСО ще представи заявление за размера на студения резерв

По отношение на размера на студения запас до края на март ЕСО би трябвало да даде своето заявление към КЕВР. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

„ Студеният запас е подобен ангажимент на ЕСО, който ясно е дефиниран. Това не е някакъв подробност, който зависи от това дали ние желаеме или не желаеме да има леден запас. Това е ангажимент, който ние сме поели и би трябвало да изпълняваме като член на ENTSO – E. Той е обвързван освен със сигурността на електроенергийната система на България, само че и със сигурността на електроенергийната система на Европа и целия район “, съобщи отрасловият министър.

Правилата на ENTSO – Е плануват нужда от това да бъде обезпечен леден запас в границите на една единична генерираща мощ, най-голямата, която в България е АЕЦ „ Козлодуй “. Какво ще предложи ЕСО следва да разберем. Такова заявление би трябвало да бъде подадено от ЕСО до края на март “, посочи Петкова.

Тя разясни, че преди този момент би трябвало да бъде квалифициран разбор от ЕСО. „ На базата на този разбор на положението на енергийната системата, на положението на мощностите, които създават електрическа енергия, министърът на енергетиката по закон дефинира размера на студения запас. Студеният размер от 2012 година е бил в порядъка на 1040 мегавата. През последните няколко години към 500 мегавата средногодишно се залага да бъде размерът на студения запас “, напомни Теменужка Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР