По отношение на противогрипните ваксини усилията ни са насочени към

...
По отношение на противогрипните ваксини усилията ни са насочени към
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Няма грип все още, но има ковид

По отношение на противогрипните ваксини напъните ни са ориентирани към тези хора, за които грипът може да е тежко заболяване и животозаплашващо. Основно за хронично болните, за възрастните хора, съобщи държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в " Денят стартира ".

При тази група хора грипът може да докара до пневмонии, бронхити. Към 15% от хората на възраст над 65 години се имунизират, а концепцията е тази година да се доближи до 20% от рисковата група. Възрастните хора би трябвало да знаят, че в пика на грипната зараза през втората част на януари възрастните хора би трябвало да лимитират контактите, само че няма по какъв начин да се ограничи вносът на инфекцията.

" От тази позиция, колкото по-голяма част от тях са ваксинирани рискът е по-малък. Но отново споделям - грипната ваксина е целесъобразна. Нямаме за концепция да имунизираме цялото население. Трябва да се имунизира този, който желае да се защищити ".

Тази година се чакат още веднъж два варианта на грипа " Виктория " и " Тайланд " - не се се чакат изненади.

" Нямаме изолиран грип. Все още е рано ", разясни доцент Ангел Кунчев.

Но в 60%, 70% от случаите сега се касае за заболяваемост от коронавирус, само че не е толкоз застрашаващо по този начин, че да сътвори суматохата, която преживяхме преди няколко години.

" Изкарва се за три, четири дни. С типичните признаци - изнемощялост, температура, кашлицата е доста подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието, само че това, което чакахме се случи - ковидът се трансформира в един от многото респираторни вируси ".

Това, което влиея за разпространяването на вирусите са температурните амплитуди и климатичните промени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР